Siekiant užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą, Vilniaus regiono teritorijos upėse ir jų intakuose nuo spalio 1 d. iki lapkričio 20 d. buvo sustiprinta gyvosios gamtos apsaugos kontrolė. Vilniaus aplinkosaugininkai į pagalbą pasitelkė kitų regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnus, neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius, policijos, pasienio pareigūnus.

„Aplinkosaugininkų nuolatinis buvimas gamtoje pasiteisino. Visų pirma, dar akcijos pradžioje pastebėjome, kad brakonierių prie nuolat tikrinamų vandens telkinių pakrančių žymiai sumažėjo. Antra, pastebėta, kad pažeidimai nėra tokie sunkūs, kaip būdavo anksčiau, kai pareigūnai užfiksuodavo aibę nusižengimų ir net nusikaltimų gamtai. Akivaizdu, kad ši aplinkosauginė akcija teigiamai paveikia ir visuomenę, džiugu, kad didėja žmonių sąmoningumas ir apie pažeidimą pranešantis asmuo jau nebelaikomas „skundėju“, o yra sektinas pilietiško elgesio pavyzdys“, – sako departamento direktorius Marius Švaikauskas.

Akcijos metu aplinkosaugininkai nuolat budėjo prie pagrindinių lašišinių žuvų nerštaviečių, kontroliavo mėgėjišką, limituotą, verslinę ir specialiąją žvejybą, stabdė įtarimus sukėlusių asmenų transporto priemones, operatyviai tikrino pranešimus apie galimus brakonieriavimo atvejus. Akcijos metu buvo organizuota daugiau kaip 140 reidų, jų metu nustatyti 99 pažeidimai, iš jų 58 susiję su neteisėtu žuvų išteklių naudojimu (beveik pusė iš jų šiurkštūs), taip pat 8 pažeidimai medžioklės srityje ir dar 33 kiti aplinkosauginiai pažeidimai.

Už nustatytus mėgėjų žvejybos pažeidimus skirta baudų suma siekia beveik 5 tūkst. Eur. Paskaičiuota žalos žuvų ištekliams už 2845 Eur. Konfiskuota viena valtis bei pažeidimo padarymo įrankiai: 7 tinkliniai įrankiai, 43 mėgėjiškos žūklės įrankiai ir 1 žeberklas.