Praėjusią savaitę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Vilniaus rajone nustatė du šiurkščius pažeidimus. Vienas iš jų užfiksuotas spalio 19 d., kai maždaug vidurdienį Vilniaus rajone, Šiurmonių kaime, aplinkosaugininkai pastebėjo Neries pakrante vaikščiojantį vyrą. Jis patyrusiems pareigūnams sukėlė įtarimų dėl galbūt neteisėtos žvejybos.

Pareigūnai užsuko į šalia esančią sodybą. Jos kieme esančiame ūkiniame pastate aplinkosaugininkai iškart pastebėjo pakabintus statomus tinklus. Netrukus į sodybos kiemą įėjo prie upės jau matytas pilietis, kuris prisipažino esąs tinklų savininkas, tačiau tikino jais nežvejojęs. Ūkinėse patalpose buvo rastas ir dar vienas draudžiamas žvejybos įrankis – žeberklas.

Už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą vyrui surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Pažeidėjui gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu.

Tą pačią dieną tęsdami reidą aplinkosaugininkai netrukus pastebėjo Neries upės pakrantėje ties Sviliškių kaimu, Vilniaus rajone, žvejojantį asmenį. Jam buvo paaiškinta, kad dabar šioje upės atkarpoje bet kokia mėgėjų žvejyba draudžiama. Pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas bei paimtas mėgėjų žvejybos įrankis – meškerė. Kadangi vyras žuvies sugavęs nebuvo, jam gresia administracinė bauda nuo 120 iki 300 eurų bei teks atsisveikinti su meškere.

Ankstyvą spalio 20 d. rytą gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai gavo informacijos apie žvejybą draudžiamoje vietoje Vilniaus mieste, Neries upėje. Operatyviai sureagavę pareigūnai sulaikė asmenį, kuris jau buvo neteisėtai sugavęs lydeką. Pažeidėjas patrauktas administracinėn atsakomybėn. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, taip pat teks atsisveikinti su meškere bei atlyginti 145 eurų žalą žuvų ištekliams už sugautą lydeką.

Primename, kad siekiant netrikdyti į nerštavietes atplaukusių žuvų, nuo spalio 1 d. uždrausta žvejoti marguosius upėtakius ir sykus, o nuo spalio 16 d. – lašišas ir šlakius. Šias žuvis vėl bus galima pradėti žvejoti tik sausio 1 dieną.