Tačiau po kelių sekundžių tapo aišku, kad voblerio kabliai užsikabino už kažkokio kliuvinio. Tik labai keisto, nes jis tąsėsi lyg kokia guma ir net šiek tiek judėjo. Paaiškėjo, kad tai buvo ne kas kitas, o brakonierių užmestas tinklas su jame (matyt, ką tik įstrigusia) lašiša. Pasak Dariaus, net klausimų nekilo, ką reikia daryti toliau. Lašiša buvo iškart išpainiota ir paleista, o draugai šį procesą nufilmavo ir patalpino į Facebook paskyrą. Paskui, grįžęs namo, Darius užregistravo matytą brakonierystės faktą Aplinkosaugos svetainėje.

Netrukus sulaukė pareigūno skambučio ir be padėkos už tai, kad pranešė apie pastebėtą brakonierystės atvejį, gavo pylos, kam iškart, radę tinklą, nepaskambino gamtosaugininkams ir traukė tinklą patys. Esą, jeigu tuo metu prie upės būtų budėję aplinkosaugininkai, būtų galėję juos sulaikyti, kaip tinklo statytojus, ir jie būtų turėję daug problemų. Be to, priminė, kad apie pastebėtą pažeidimą privaloma iškart pranešti gamtosaugininkams ir traukti brakonierišką įrankį iš vandens galima tik su jų žinia.

Pakalbintas Darius sutinka, kad jeigu dar kartą atsidurtų panašioje situacijoje, elgtųsi kitaip. Iškart paskambintų aplinkosaugininkams. Tiesiog tuo metu veikė adrenalinas ir noras kuo greičiau išgelbėti žuvį. Atsidūrę tokioje situacijoje, pasak Dariaus, daugelis meškeriotojų tikriausiai pasielgtų taip pat ir tik paskui pagalvotų, kad elgiasi gal ir ne visai pagal taisykles.

Tačiau tinklas jau buvo ant kranto, o lašiša – laisvėje. Tai pat jam šiek tiek gaila, kad supjaustę ir suvynioję tinklą paliko jį prie skardžio. Brakonieriai juo jau tikrai nepasinaudos, bet žvėrims ir paukščiams jis, ko gero, jis vis dar kelia pavojų.

O aš noriu pasidžiaugti šiais dviem jaunais vyrais, kurie neliko abejingi, išgelbėjo žuvį ir pranešė apie pastebėtą brakonierystės atvejį aplinkosaugininkams. Tegu ir po įvykio, bet ne iš blogos valios. Tai yra pavyzdys mums visiems. Jeigu visi būsime tokie ryžtingi, neliks mūsų krašte vietos brakonieriams ir tikrai turėsime daugiau žuvies.

Tačiau kartu mums visiems verta pasimokyti iš šios pamokos, kad nepagalvojus darant gerą darbą galima susilaukti ir rimtų problemų. Todėl dar kartą primename – pastebėję brakonierystės atvejį ar užmestą brakonierišką įrankį pirmiausia paskambinkite gamtosaugininkams bendruoju pagalbos telefonu 112. Tai padės išvengti visų galimų nesusipratimų, o galbūt ir padės aplinkosaugininkams nutverti pačius brakonierius. Šį kartą jie išnešė sveiką kailį ir prarado tik tinklą.