Delikatesu laikomi vėžiai vienam šiauliečiui atsiėjo tikrai brangiai. Nesulaukęs vėžiavimo sezono pradžios vyras padarė nemenką žalą gamtai. Jam teks sumokėti baudą, atlyginti gamtai padarytus nuostolius ir atsisveikinti su žvejybos įrankiais.

Mažeikių aplinkosaugininkai praėjusią savaitę rengė reidą ir tikrino savo rajono vandens telkinius. Pareigūnai apžiūrėjo Tulnikių, Juodeikių, Renavos tvenkinius, Ventos upę ir Sedos ežerą. Per reidą jie patikrino 20 žvejų, surašė du protokolus. Vienas jų skirtas už grubų žvejybos taisyklių pažeidimą.
Važiuodami prie Sedos ežero, aplinkosaugininkai pastebėjo nuo ežero su kibirėliu traukiantį vyrą.

Nuojauta, patikrinti šį žmogų neapgavo. Kaip paaiškėjo, vyras kibirėlyje nešėsi 10 plačiažnyplių vėžių. Pažeidėjas prisipažino, kad vėžius sugavo Sedos ežere, naudodamas bučiuką. Mažeikių rajono gyventojas taip pat pasisakė, jog žino, kad lietuviškuosius plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius galima gaudyti tik po liepos 15 dienos, tačiau jis pagundai pavėžiauti neatsispyrė.

Paskubėjęs vėžiautojas užsidirbo nemenką baudą

Pagundų suviliotam žvejui nedelsiant surašytas protokolas už mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Taip pat administracinių nusižengimų kodeksas už šį pažeidimą numato žvejybos įrankių konfiskavimą, tad iš Mažeikių rajono gyventojo paimtas bučiukas. Be to, už ne laiku sugautus vėžius paskaičiuota gamtai padaryta žala. Už 10 sugautų vėžių Mažeikių rajono gyventojas jau sumokėjo 99 eurus.

Aplinkosaugininkai primena, kad Invazinius – rainuotuosius ar žymėtuosius – vėžius galima gaudyti ištisus metus. Jų gaudymui galima naudoti neribotą kiekį bučiukų ar samtelių. Juos galima gaudyti ir rankomis ar graibštais. Šių vėžių sugavimo kiekis ir leidžiamas gaudyti dydis taip pat neribojami. Tačiau, gaudant invazinius vėžius, visi plačiažnypliai ar siauražnypliai vėžiai turi būti nedelsiant paleidžiami atgal į vandens telkinį.

Lietuvoje plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius galima gaudyti tik pasibaigus jų nerštui, tai yra po liepos 15 dienos. Vėžiavimo sezonas tęsiasi iki spalio 14 dienos.