Pranešimus renginyje skaitys hidrotechnikos mokslininkas iš Lietuvos – dr. Raimondas Šadzevičius bei gamtos apsaugos asociacijos „Lašišos dienoraštis“ atstovas Matas Jonaitis. Renginio metu bus diskutuojama, kaip galėtumėme pagerinti Lietuvos upių būklę ir kokia kryptimi galėtų vystytis Lietuvos užtvankų likimas.

Pagrindinis „Dam Removal Europe” iniciatyvos siekis – atkurti Europos upių ekologinę būklę, todėl siekdami įgyvendinti šį tikslą jie atvyksta į Lietuvą dalintis savo žiniomis bei patirtimi. Seminaras vyks liepos 2 d., pirmadienį, Aplinkos ministerijoje (Jakšto g. 4, Vilnius), 506 salėje nuo 9 val. ryto. Renginys vyks anglų kalba.

Renginio svečiai:

Herman Wanningen (World Fish Migration Foundation, Olandija): vandenų ekologas, turintis dvidešimties metų darbo patirtį ekologinio konsultavimo sektoriuje. Jis įkūrė įmonę „Wanningen Water Consult“ Olandijoje, bei šiuo metu dirba su nacionaliniais ir tarptautiniais žuvų migracijos sąlygų gerinimo projektais. 2006 m. Herman publikavo knygą „From sea to source“, kuri yra skirta Europos vandenų politikos formavimui. 2011 m. jis įkūrė Pasaulinį žuvų migracijos fondą ir organizuoja tarptautines konferencijas žuvų migracijos tema. 2014 metais jis koordinavo pirmąją Pasaulinę žuvų migracijos dieną skirtą visuomenės švietimui, kuri buvo švenčiama 270 vietose visame pasaulyje.

Laura Wildman (Princeton Hydro LCC, JAV) yra žuvininkystės ir vandens išteklių inžinierė, kurios pagrindinė ekspertizė yra upių ekologinės būklės atkūrimas, užtvankų šalinimas, bei žuvų pralaidų įrenginėjimas. Ji yra dirbusi su šimtais užtvankų šalinimo ir žuvų pralaidų įrenginėjimo iniciatyvų. Laura rengia pranešimus JAV ir visame pasaulyje, bei yra šia tema dėsto Jeilio ir Viskonsino universitetuose.

Pao Fernández Garrido (World Fish Migration Foundation, Ispanija) turi daugiametę darbo patirtį Ispanijos, Olandijos ir JAV konsultacinėse įmonėse žuvininkystės ir hidrotechnikos inžinerijos srityse. Ji dirba su Žuvų migracijos fondu nuo pat jo įkūrimo, bei šiuo metu bendradarbiauja su organizacija „AMBER“ Europos upių migracijos barjerų valdymo srityje.

Rachel Bowes (Karlstado universitetas) yra habilituota daktarė, turinti virš septynerių metų darbo patirtį gėlavandenių žuvų ekologija, savo moksliniuose darbuose itin daug dėmesio skirianti aplinkos apsaugai. Jis yra dėsčiusi JAV ir Švedijos universitetuose šia tema, ir yra įgijusi daug mokslinių premijų ir apdovanojimų.