Mero patarėjas neigė, kad į Nerį teka nuotekos

Balandžio 21 dieną feisbuke ėmė plisti vaizdai, kaip iš Vilniaus nuotekų valyklos vamzdžio į Nerį teka drumzlinas ir nešvarus vanduo. Žmonės įtarė, kad tai gali būti neišvalytos nuotekos. Sužinoję apie tai į vietą nuvyko ir DELFI žurnalistai. Atvykę užfiksavome labai nemalonų kvapą. Jo šaltinis – iš nuotekų valyklos ištekantis vanduo, kuris kėlė pasibjaurėjimą. Iš vienos pusės ištekantis darinys buvo tamsiai rudos spalvos, iš kitos – putojantis ir baltas su daugybe smulkinto plastiko gabaliukų.

Į upę patekusios baltos putos nesisklaidydamos tekėjo Nerimi keliasdešimt metrų. Žvelgiant į ištekantį vandenį nebuvo panašu, kad jis išvalytas taip, kad galėtų būtų leidžiamas į Nerį. Tokios nuomonės laikėsi ir šalia Neries sutikti žvejai, kurių saulėtą dieną tikrai netrūko. Vis dėlto „Vilniaus vandenys“, kuriems ir priklauso Vilniaus nuotekų valykla, savaitgalį žurnalistus ramino, kad į Nerį išteka ne nevalytos nuotekos, bet dumblas. Įmonės atstovai sakė, kad toks vanduo nekelia grėsmės nei gamtai, nei žmogui. „Pirmiausia čia jokia tarša. Antra, tai nėra nevalytos nuotekos“, - feisbuke po DELFI žurnalistų įrašu rašė Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

Į Nerį tekančios nuotekos

DELFI atliktas tyrimas parodė taršą

Tačiau DELFI balandžio 22 dieną paėmė Neries vandens mėginius ir juos ištyrė nepriklausomoje laboratorijoje Vilniuje. Vienas mėginys paimtas prie nuotekų valyklos vamzdžio, kitas – toliau nuo jo. Gauti rezultatai skiriasi kaip diena ir naktis. Tyrimus atlikusios laboratorijos darbuotojas sakė, kad pirmajame mėginyje, kuris paimtas toliau nuo valyklos, ryškesnių nukrypimų nuo normos nerasta. Tačiau antrame mėginyje situacija visai kita. Anot jo, tai yra užterštas vanduo, kuris gali turėti neigiamos įtakos žuvims.

Daugiau apie tai, kokį poveikį žuvims galėjo turėti užterštas Neries vanduo ir kokio atsako iš Aplinkos ministerijos sulaukė DELFI žurnalistai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)