Šiaulių aplinkosaugininkai kiekvienais metais prisijungia prie akcijos „Darom“ ir jau ne pirmą kartą tvarkė Kurtuvėnų regioninį parką bei Bijotės ežero pakrantę. Šį sykį jie pasirinko labiausiai užterštą atkarpą prie kelio ŠiauliaiKelmė. Daug šiukšlių surinkta prie automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau ne ką mažiau rasta ir prie ežero. Rastos kelios vietos, kur šiukšlės tiesiog atvežtos maišais ir išverstos miške. Šiukšlių ir įvairios taros rasta ir vandenyje.

Miške ir pakrantėse talkininkus pasitiko ne koks vaizdas. Gausybė taros, sudaužytų butelių, kavos puodelių, pakuočių ir net automobilio detalių. Visos atliekos buvo surinktos sukrautos į maišus, o kas netilpo tiesiog į priekabą ir išvežtos atliekų tvarkytojams.

Daugiau nei dešimtmetį talkose dalyvaujantis, Šiaulių regiono gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Šiukšteris sako, kad padėtis po truputi gerėja ir šiukšlių krūvos mažėja, tačiau žmonėms dar trūksta kultūros. Tai ypač matyti einant pakele. Ir gaila, kad į maišus sukrautos atliekos yra vežamos į mišką, o ne į atliekų surinkimo aikšteles, ar konteinerius.

Aplinkosaugininkai primena, kad kiekvienas atvykęs į mišką ar paplūdimį pailsėti, privalo pasirūpinti ir aplinką palikti švarią, šiukšles išsivežti, jei nėra joms skirtų konteinerių. Aplinką, 5 metrų spinduliu, privalo pasirūpinti ir žvejai. Jie ne tik, kad negali šiukšlinti, bet privalo surinkti jau esančias šiukšles.

Už atliekų išmetimą, jeigu nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka, administracinių nusižengimų kodeksas numato įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 4400 eurų. Užteršus aplinką pavojingomis atliekomis numatytos sankcijos nuo 60 iki 6000 eurų. Baudų dydžiai priklauso nuo į aplinką išmestų atliekų kiekio ir užterštos vietovės (pvz. rezervatai, draustiniai, nacionalinių ir regioninių parkų teritorijos, rekreacinės teritorijos). Kuo didesnis atliekų kiekis, tuo galima didesnė sankcija. Užteršus saugomas teritorijas bauda didėja. Taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą.