Vykdydami aplinkos stebėjimo planą, Žuvininkystės Tarnybos Žuvivaisos skyriaus darbuotojai rinko upių ir ežerų mėginius, vykdė specialiąją žvejybą. Specialistams buvo išduoti specialūs žvejybos leidimai, leidžiantys elektros žūklės aparatais gaudyti žuvis upėse bei ežeruose statyti tinklus. Sugautos žuvys buvo pristatytos į laboratorijas ištirti.

Taip pat buvo tiriamos žuvų ligos karpinėse ir lašišinėse žuvyse: epizootinė hematopoetinė nekrozė, virusinė hemoraginė septicemija, koi herpes viruso infekcija, infekcinė lašišų anemija (HPR genotipo su išskirta infekcinės lašišų anemijos viruso sukelta infekcija). Kiekvienam tyrimui buvo skirta po penkias toje pačioje vietoje sugautas žuvis.

Net 7 metus vykę tyrimai nudžiugino specialistus – gauti tyrimų rezultatai parodė, kad iki šiol Lietuvos natūraliuose vandens telkiniuose gyvenančios žuvys niekada nebuvo apsikrėtusios virusinėmis ligomis, gyvsidabrio ir jo junginių, heksachlorobenzeno, heksachlorocikloheksano, kadmio ir jo junginių, švino ir junginių koncentracijos neviršijo leistinų normų. Taigi, galime pasidžiaugti ne tik pamažu vis atsigaunančiais natūraliais žuvų ištekliais, bet ir sveikomis upių ir ežerų gyventojomis.