Dar prieš 40 metų įrengtose talpyklose palaidotas didelis kiekis Panevėžyje buvusių pramonės įmonių pavojingomis atliekomis užteršto dumblo, susidariusio išvalius nuotekas. Nuo pavasarinio polaidžio iki dabartinių rudens liūčių Nevėžis kranto link jau pasislinko apie 3 metrus, ir iki talpyklų apsauginio pylimo liko tik 3-4 metrai. Jeigu krantas ir toliau bus taip sparčiai ardomas, pylimas gali būti išplautas ir už jo esantys teršalai patektų į Nevėžį.

Su šia pavojinga situacija jau susipažino ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Pasak jo, būtina imtis visų priemonių, kad teršalai nepatektų į upę.

„Nors šiuo metu tiesioginės grėsmės nėra, bet problemą reikia išspręsti galutinai. Juk liūtys gali kartotis. Tokiu atveju Nevėžis dar labiau ištvintų, jo šlaitas visiškai priartėtų prie apsauginio nuotekų dumblo talpyklų pylimo – ir visi teršalai pasipiltų į upę. Negalime leisti, kad taip atsitiktų“, – sakė Panevėžio rajone apsilankęs ministras.

Baiminantis blogiausio scenarijaus, trijose Panevėžio rajono seniūnijose buvo paskelbta ekstremali situacija. Rajono savivaldybė ėmėsi žygių kliūtims pačioje upėje pašalinti, kad vandens lygis greičiau nukristų ir Nevėžio vaga atsitrauktų nuo pylimo. Tačiau meteorologų prognozės nieko gero nežada, todėl ekologinės nelaimės grėsmė išlieka.

Ministras su Panevėžio rajono savivaldybės ir Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovais aptarė būdus ir galimybes ekologinei nelaimei išvengti. Šią sudėtingą Nevėžio pakrantės vietą ir apsauginį nuotekų dumblo pylimą greičiausiai reikės sutvirtinti kieta danga.