Aplinkos ministerijos duomenimis, nevalytos nuotekos į Nemuną buvo leidžiamos ne vieną dieną ar mėnesį, aplinkai padaryta didelė žala. Kadangi tai ne paprastas aplinkosauginis pažeidimas, o galimai padarytas nusikaltimas aplinkai, todėl kreiptasi į teisėsaugą. Kauno apygardos prokuratūra jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Akivaizdu, kad tai ne koks nors atskiras atvejis, o suplanuota, technologiškai suprojektuota ir galimai ilgą laiką veikianti nevalytų nuotekų išleidimo sistema.
Kęstutis Navickas

„Man, kaip aplinkosaugininkui, faktas apie tokio masto pažeidimą yra be galo skaudus. Akivaizdu, kad tai ne koks nors atskiras atvejis, o suplanuota, technologiškai suprojektuota ir galimai ilgą laiką veikianti nevalytų nuotekų išleidimo sistema“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Pirminio patikrinimo metu, dalyvaujant ir policijos pareigūnams, įtarimai pasitvirtino. Buvo nustatyta, kad techninėje dokumentacijoje nepažymėtu nuotekų išleistuvu dalis neišvalytų nuotekų žemiau mėginių ėmimo vietos buvo išleidžiamos į jau išvalytas. Kitaip tariant, tiesiai į Nemuną. Tai patvirtina aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų surinkti įrodymai ir laboratoriniai tyrimai.

Pirminiais duomenimis, kai kuriuose mėginiuose nustatytas bendrojo fosforo kiekis viršija nuotekų išleidimui taikomą leistiną normą beveik 40 kartų, o išleidimo vietoje nustatyta koncentracija viršija upėje nustatytą koncentraciją beveik 400 kartų. Šiuo metu toliau tiriami paimtų nuotekų mėginiai, vėliau bus skaičiuojama gamtai padaryta žala.