Aplinkos ministerija prieš porą savaičių paskelbė viešąjį pirkimą ir nori įsigyti mokslinę studiją, kurios darbinis pavadinimas – „Migracijos sąlygų lašišinėms žuvims gerinimas“. Šios studijos rengėjai turės ištirti upes ir nustatyti, kuriose iš jų bebrai trukdo sėkmingai į nerštavietes aukštupiuose migruoti lašišinėms žuvims – lašišoms, šlakiams ir upėtakiams.

Studija skirta surinkti informacijai apie bebrų daromą žalą ekologiniu ir kultūriniu požiūriu svarbiose upėse, susisteminti ir pateikti rekomendacijas dėl konkrečių priemonių tam tikrose upėse taikymo.

Ministerijos užsakymu studiją rengsiantys mokslininkai galės naudotis ankstesnių mokslinių tyrimų duomenimis, tačiau taip pat privalės patys aplankyti mažiausiai 20 lašišinėms priskiriamų upių ir realiai įvertinti situaciją, nustatyti, kur konkrečiai bebrai yra pridarę kliūčių lašišinėms žuvims migruoti.

Studijoje turės būti pateiktas pasirinktų upių būklės įvertinimas ir pasiūlymai dėl reikalingų priemonių – bebraviečių ardymo ar medžioklės. Ten, kur paaiškės, kad geriausia priemonė būtų sumažinti bebrų populiaciją, ketinama kreiptis į vietinius medžiotojų būrelius.

Šią studiją numatoma parengti iki 2017 m. pabaigos.