Šią savaitę į Telšių rajone esantį Ubiškės tvenkinį paleista 820 šiųmečių paaugintų lydekų. Tvenkinį įžuvino jo nuomininkas Stanislovas Meinorius, o plėšrūnių paleidimą stebėjo Šiaulių gamtos apsaugos pareigūnai. Lydekaitės įsigytos iš Šilo Pavežupio tvenkinių. Ubiškės tvenkinys naujų gyventojų sulaukia ne pirmą kartą. Pernai vandens telkinys buvo papildytas starkiais, į jį paleista net 1000 šių plėšrūnų.

Įžuvinimo darbai

Vandens telkinius stengiamasi įžuvinti ne tik žvejų mėgstamomis, bet ir vertingomis žuvimis, ypač plėšriomis, tokiomis kaip starkiai ar lydekos. Pastarosios – ne tik smagus žvejo laimikis, vandens telkinius jos valo nuo smulkių žuvų pertekliaus. Lydekos beveik visuomet alkanos. Didžiąją jų maisto raciono dalį sudaro karšiai, kuojos, raudės. Plėšrūnės neatsisako ir varlių, smulkių vandens žinduolių.

Lydeka

Metro ilgio, 10 kg ir daugiau sveriančios lydekos nėra retenybė, tačiau dažniausiai sugaunamos iki 2,5 kg svorio ir iki 60 cm ilgio žuvys.

Aplinkosaugininkai primena, kad vienos žvejybos metu galima sugauti nedaugiau kaip 3 lydekas. Taip pat lydekas draudžiama imti, jei jų dydis mažesnis nei 45 cm. Sugavus daugiau arba mažesnes nei leistina žuvis, žvejams gresia bauda. Be to, tektų atlyginti gamtai padarytą žalą, už kiekvieną žuvį sumokėti po 145 eurus.

Nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant gyvas žuveles. Prasidėjus lydekų nerštui, nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d., draudžiama gaudyti šias plėšrūnes. Taip pat nederėtų pamiršti, kad vienas žvejys gali naudoti nedaugiau, kaip keturis žvejybos įrankius.