Pranešimai apie nafta užterštą upę aplinkosaugininkų ausis pasiekė dar vakar. Susirūpinę panevėžiečiai teigė pastebėję naftos žymes ties A. Jakšto pėsčiųjų tiltu. Aplinkosaugininkai nedelsiant nuvyko į įvykio vietą, kur jų jau laukė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pirmosios komandos pareigūnai.

Apžiūrėję upę pareigūnai pastebėjo vandens paviršiuje plaukiančias žiedadulkių sąnašas ir plėvelę, labai panašią į naftos produktų plėvelę. Vis dėlto, sąmyšis kilo veltui. Atidžiai pažvelgus į plėvelės spalvą pastebėta, kad ji yra gelsvos spalvos, o naftos produktų plėvelė įprastai atpažįstama iš žaižaravimo vaivorykštės spalvomis apšvietus saulei.

Kad nekiltų jokių abejonių dėl upės taršos, kartu su priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais aplinkosaugininkai pabandė naftos produktų skaidikliu nupurkšti vandens paviršiuje matomas dėmes – rezultatas toks, kokio ir buvo tikėtasi, žiedadulkių plėvelė pasklido vandens paviršiuje platesniame plote, tačiau neišnyko.

Šį kartą aliarmas paskelbtas veltui, Nevėžį aptraukusi plėvelė tebuvo žiedadulkių sankaupos, tačiau žaibiška skambinusių reakcija parodė, kad vietos gyventojams rūpi juos supanti gamta ir vandens kokybė.

Šiuo metu kaip ir kiekvieną pavasarį vyksta intensyvus medžių, augalijos žydėjimas ir tai truks dar kelias savaites. Vėjas skleidžia šalia upės augančios augalijos žiedadulkes ore, kurių dalis nusėda vandens paviršiuje ir susidaro gelsva žiedadulkių plėvelė, sąnašos. Ši plėvelė išsiskiria gelsta spalva, tuo tarpu naftos produktų plėvelė apšviesta saulės žaižaruoja vaivorykštės spalvomis.