Europa kasmet investuoja didžiules lėšas, skatindama tvaraus turizmo iniciatyvas. Turizmo, kuris neniokoja egzotiškų kraštų savanaudiškoms reikmėms, o tokio, kuris puoselėja ir saugo. Tai lengvai pritaikoma žvejiškam turizmui. Kablys.lt dalinasi patarimais, kuriais pasinaudojus žvejyba svetur bus malonesnė ir jums, ir vietiniams meškeriotojams.

1. Masalų ieškokite vietinėse parduotuvėse

Sena, kaip gyvenimas, tiesa – visi nori būti turistais, tačiau tik nedaugelis jų pulkus nori matyti savo šalyje, ypač jei turizmas nėra jų verslas. Vietiniai gyventojai dažnai murma, pamatę turistus – šie niokoja gamtą, palieka šiukšlių, išgaudo žuvis. Galų gale, tenka dalintis ir žūklės vietomis.

Šį santykį ištaisyti turistų ypatingai aktyviai lankomose vietose gali būti nelengva, bet išdrįskite žengti pirmą žingsnį. Pavyzdžiui, vietoje to, kad atsivežtumėte visą savo pamėgtų masalų ir įrankių kolekciją, suteikite šansą vietinei rinkai. Užsukite į vietinę žūklės reikmenų parduotuvę ir įsigykite masalų ten. Taip paremsite vietinius žvejus ir, tikėtina, gausite gerų patarimų.

2. Išsiaiškinkite vietos žūklės taisykles

Ne veltui Didžiosios Britanijos meškeriotojai kasmet ūžia dėl emigrantų nuniokotų ežerų ir upių. Kartais tai, žinoma, piktavalių darbas, bet daugeliu atvejų meškeriotojai puola žvejoti neišsiaiškinę vietos reikalavimų. Net jei esate svečioje šalyje, tai neatleidžia nuo žvejybos leidimo įsigijimo ir limito, kiek ir kokio dydžio žuvų galima sugauti.

Prieš vykstant žvejoti į užsienio šalį, patartina atsispausdinti vietos žūklės taisykles ar turėti skaitmeninę kopiją savo telefone. Taip bet kada prireikus galėsite pasitikrinti, ar galite pasiimti laimikį, kokias žuvis konkrečiame vandens telkinyje gaudyti ir pan. Ir atminkite, kai kuriose šalyse žūklės taisyklės žymiai griežtesnės, nei mūsiškės, todėl verta tikrinti net, rodos, savaime suprantamas smulkmenas.

Atkreipkite dėmesį į vietos žūklės taisykles

3. Nepasiduokite godumui

Atostogaudami dažniausiai „nutrūkstame nuo vadžių“. Galvojame: „tiek laiko dirbau ir pagaliau sulaukiau atostogų. Juk galiu leisti sau šiek tiek daugiau.“ Tačiau taip pagalvojate ne tik jūs, bet ir visi kiti atostogautojai ir „šiek tiek“ išauga į „neįtikėtinai daug“.

Greičiausiai žvejojant naujame, neįprastame vandens telkinyje jus apims godumas, ypač, jei puikiai kibs. Tačiau nepasiduokite jam. Viena žuvis gali numalšinti alkį, daugiau bus tik nuostolis vietinei gamtai. Jei galite apsieiti be žuvies, verčiau ją paleiskite ir leiskite pasidžiaugti kova kitiems kolegoms. „Pagavai – paleisk“ turi tapti ta taisykle, kuri keliauja kartu su jumis, kad ir kur būtumėte.

4. Naudokite tausojančius įrankius

Praėjo tas laikas, kai žvejys privalėjo puikuotis savo „sunkiąją artilerija“ prieš kolegas. Dabar vis dažniau meškeriotojų atsisako žuvį žalojančių įrankių ir renkasi verčiau retesnius laimikius, nei svetimą kančią. Gerai pagalvokite, ar jums tikrai reikalingi kabliukai su užkarpėlėmis (gal galima apsieiti be jų), o trišakius kabliukus verčiau palikite samčiams virtuvėje kabinti. Jie nei jums, nei žuvims tikrai nebepatinka.

Jei norite būti iš tiesų ekologiški ir gerbti gamtą, atsisakykite švininių žūklės reikmenų. Švinas kenkia ne tik žmogui, jis žaloja žuvų neurologinę sistemą ir trikdo dauginimosi funkciją. Be to, švinu užterštos žuvys gali atsidurti ir ant jūsų vakarienės stalo. Ieškokite žūklės parduotuvėse gamtai draugiškų įrankių.

Karpis

5. Su laimikiu – švelniai, kaip su moterimi

Niekada neniekinkite savo sugauto laimikio tik norėdami parodyti, kad esate už jį viršesni. Dėl to, kad šią žuvį sugavote, ji nepriklauso jums. Šiame vandens telkinyje ji plaukiojo ir prieš jums ateinant. Atsargiai išlaisvinkite žuvį nuo kabliuko, taisyklingai ją paimkite (būtinai pasidomėkite, už kurios vietos reikia laikyti žuvį, kad netyčia neužspaustumėte gyvybiškai svarbių jos organų) ir nusifotografuokite. Nekankinkite žuvies sausumoje. Gražiam kadrui pakanka ją laikyti vos virš vandens.

Žvejė

6. Sutvarkykite žūklavietę

Net jei esate turistas ir kiekvieną atostogų minutę norite išnaudoti malonumams, žūklavietė to nežino ir pati jumis nepasirūpins. Išsivežkite visas šiukšles, palikite žūklės vietą tokią, kokią radote. Nepalikite nesaugių laužaviečių. Net jei radote žūklavietę nesutvarkytą vos atėjęs, prisiminkite, ją sutvarkydamas darote paslaugą ne nevalai žvejui, o gamtai.

7. Ieškokite ekologiškų vandens transporto priemonių

Vos atsidūręs prie naujo vandens telkinio, nepulkite ieškoti artimiausio motorinių valčių punkto. Motorinės valtys, net efektyviausios, vis viena nepuoselėja vandens telkinio ir ten esančios gyvybės. Verčiau pasimėgaukite lėta ir atpalaiduojančia žvejyba paprasta PVC ar medine valtimi arba sutalpinkite du malonumu į vieną – išsinuomavę baidarę leiskite plaukti upe, praskaidrindami plaukimą žūkle.

Žvejyba iš baidarės

8. Kurkite savo maršrutus

Nesiveržkite į turistų užgultas vietas. Jose tenka ne tik didžiulis spaudimas žuvims, bet ir unikalumas išgaravęs, kaip vakarykštės žuvienės dūmas. Jei norite išties originalių pojūčių, suplanuokite savo maršrutą patys, apgalvodami galimas nakvynės vietas, jei keliausite kelioms dienoms, praėjimus palei vandens telkinį. Ieškokite ne laimikių gausos, o žvejybos kokybės. Galų gale, unikalumas ir įveikti iššūkiai taps didžiausiu turtu grįžus į namų rutiną.

9. Nebūkite abejingas

Pasidalinkite šiais patarimais su kitais žvejais, kuriems, jie gali būti naudingi. Nebūkite abejingas gamtai ir jei matote neteisingai besielgiantį kolegą, pamokykite jį. Pastebėję piktnaudžiaujančius žvejus nesidrovėkite pranešti apie juos aplinkosaugininkams. Tik jūsų iniciatyva ir noras keisti pasaulį ir keistis gali padėti kurti gražesnę ir tvaresnę žūklės kultūrą.