Pakruojo rajone ir toliau imamasi veiksmų bei iniciatyvos, kad būtų atkurta ankstesnė visos ekosistemos būklė. Viena pagrindinių priemonių, likviduojant avarijos padarinius - tai Petraičių tvenkinio įžuvinimas. Pakruojo rajono savivaldybė norėdama įsitikinti, kad tvenkinys tikrai tinkamas žuvims, inicijavo tvenkinio dugno dumblo tyrimus. Pasitelkta Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, kurios specialistai, padedant ŠRAAD Pakruojo agentūros darbuotojams, keliuose vietose paėmė tvenkinio dumblo mėginius. Mėginiai išvežti į Vilnių tyrimams. Bus tiriama ar dumblas neužterštas cheminėmis medžiagomis.

ŠRAAD valstybinės analitinės kontrolės skyriaus pareigūnai, po kelis kartus į mėnesį, tiria ir Obelės bei Kruojos upių vandens kokybę. Tyrimai rodo, kad vandens kokybė Obelės upėje įtekant ir ištekant iš Petraičių tvenkinio yra gera. Vandens rūgštingumas (PH) virš 8, vandenyje ištirpusio deguonies apie 10 mg/l. Kas yra laba geras rodiklis. Ekologinės nelaimės metu Petraičių tvenkinyje buvo stipriai sumažėjąs deguonies kiekis ir nesiekė net 1 mg/l. Dėl to gaišo žuvys.

Atliekamas ir biocheminis deguonies suvartojimo (BDS) tyrimas. Šiai dienai, tiek įtekančio į Peraičių tvenkinį, tiek ištekančio, vandens BDS normalus ir nesiekia 1 mg/l O2. (BDS norma yra iki 6 mg/l O2). Amonio azoto ir fosfatų kiekis vandenyje taip pat atitinka normas.