Spalio pabaigoje Žuvininkystės tarnybos specialistai pradeda vykdyti specialiąsias žvejybas, kurių tikslas – prigaudyti lašišų ir šlakių reproduktorių, tinkamų dirbtiniam naršinimui.

Tokios specialiosios žvejybos vykdomos sertifikuotais elektros žvejybos įrankiais, kurie visiškai saugūs žuvims. Sugautos žuvys iškart rūšiuojamos: tinkamos išvežamos į Žeimenos poskyrį, kitos paleidžiamos atgal į upę. Visai neseniai tokia specialioji naktinė žvejyba buvo vykdoma ir Vilnelės upėje, kurioje sugauti šlakiai savo ikrus leis taip pat ne ant upės žvirgždo, o Žuvininkystės tarnyboje.

Po dirbtinio naršinimo šių žuvų ikrai liks bręsti inkubatoriuose, o juos dovanojusios žuvys bus išvežtos ir paleistos atgal į upes, kad galėtų grįžti į jūrą.

Nors palyginti neseniai lašišos ir šlakiai mūsų upėse buvo į Raudonają knygą įrašytos retenybės, intensyvus dirbtinis šių žuvų veisimas davė rezultatų, kuriais dabar džiaugiasi ir meškeriotojai. Kasmet į Lietuvos upes paleidžia dešimtys ar net šimtai tūkstančių dirbtinai užaugintų lašišaičių ir šlakiukų.