„Tiek mėgėjiška, tiek ir komercinė žuvininkystė Lietuvoje populiarėja, daugėja įžuvinamų tvenkinių, tad natūralu, kad susiduriame ir su didesne įvairių ligų rizika. Mūsų manymu, viena aktualiausių problemų – prekyba gyvomis žuvimis ir jų mailiumi su kitomis šalimis, nes kyla pavojus, kad į Lietuvos tvenkinius ir žuvininkystės ūkius gali patekti pavojingų žuvų užkrečiamųjų ligų. Matydami ir įvertindami šiuos pavojus, organizavome tokią diskusiją bei numatėme svarbiausių veiksmų planą“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika.

Susitikimo metu susitarta paruošti taisykles ir tvarką, kuri įpareigotų iš anksto pranešti apie iš kitų šalių, pavyzdžiui Lenkijos, Čekijos ar Vokietijos, įsivežamas į Lietuvos tvenkinius gyvas žuvis ar jų mailių. Gavę tokią informaciją, VMVT specialistai galėtų iš anksto įvertinti, ar ketinamos įvežti žuvys auginamos neužkrėstuose tvenkiniuose ir nekyla pavojus Lietuvoje išplatinti pavojingas žuvų ligas, kurios grėstų mūsų žuvininkystės ūkiams didžiuliais nuostoliais.

Žuvininkystės įmonių atstovai taip pat informuoti apie galimybę žuvims gydyti įsivežti veterinarinių vaistų iš kitų Europos Sąjungos valstybių supaprastinta tvarka, jei tokių vaistų Lietuvoje nėra registruota. Specialistų manymu, šis palengvinimas ypač svarbus komerciniams žuvininkystės ūkiams, siekiantiems užtikrinti tinkamą ekologinę situaciją tvenkiniuose.

VMVT vadovas susitikime dalyvavusių asociacijų atstovus paragino spręsti ir kitą aktualią problemą – kurti sąlygas ir ugdyti privačius veterinarijos gydytojus, kurie specializuotųsi būtent žuvų ligų diagnostikoje ir gydyme, nes tokių specialistų, galinčių teikti paslaugas verslui, labai trūksta.

Susitikimo metu dalyviai taip pat nutarė suburti specialistų darbo grupę, kuri nustatytų šiuo metu ir ateityje didžiausią pavojų keliančias žuvų užkrečiamąsias ligas, įvardintų efektyviausius šių ligų prevencijos ir gydymo metodus. Atsižvelgus į šios darbo grupės siūlymus, bus tikslinamos ir nacionalinės žuvų užkrečiamųjų ligų stebėsenos ir tyrimų programos, ieškomi resursai joms finansuoti.