Kačerginės, nedidelio kurortinio miestuko, esančio už kokių 15 km nuo Kauno bendruomenė turi seną tradiciją visada kartu švęsti šią šventę. Lyg ir nieko ypatingo tame nebūtų, jeigu ne vienas išskirtinis šventės akcentas – šiaurietiškos lazdos. Ir tame nieko nėra nuostabaus, mat kalvoti Kačerginės miškų takai yra lyg specialiai šiam aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdui sukurti ir tarsi magnetas traukia šiaurietiško ėjimo entuziastus, nuo kurių, spėčiau, šia sporto šaka susidomėjo ir vietiniai gyventojai. Į renginį jie susibūrė daugiausiai su lazdomis, o ir atvažiavę svečiai, kurie savo lazdų neturėjo, galėjo nemokamai iš renginio organizatorių jas pasiskolinti ir išbandyti.

Kita vertus, negali sakyti, kad tik lazdos tapo išskirtiniu proginio žygio akcentų. Savo gretose turėjome ir vieną entuziastingą dalyvį iš Argentinos, jaunųjų šaulių bei jūrų skautų grupelę, senovės baltų rūbais apsirėdžiusio ansamblio (save vadinusio spiečiumi) ketvertuką, iš kurio du vyrai laikas nuo laiko pūsdavo ragus, kurių gaudimas ritosi per klonius ir tikriausiai kėlė iš lovų miegalius. Buvo dar keletą dviratininkų ir bent trejetas šunų.

Pamatęs tokia draugiją supranti, kas yra miestelio bendruomenė ir kaip smagu jai priklausyti. Kaip gera kartu su visais žygiuoti kurorto gatvėmis ir takais, mojuoti vėliavomis, šūkauti ir kelti triukšmą. Kitaip tariant, atidavus duoklę istorijai džiaugtis iškovotos laisvės dovanomis.

Visgi, įspūdingiausias ir turbūt linksmiausias mano matytas epizodas buvo grupinė dalyvių treniruotė sustojus ratu. Iš šalies žiūrint tik atrodo, kad su tomis lazdomis nieko ypatingo nenuveiksi – eini mišku ar taku, kas žingsnį ar du pasiremdamas ir tiek. Iš tiesų, yra galybė pratimų, atliekamų būtent su lazdomis. Vieniems užtenka savo paties pastangų, kitus gali atlikti tik poroje. Ir ne taip jau lengvai, kaip atrodo. Pasitaikė ir neišlaikiusių pusiausvyros, todėl juoko ir linksmo erzelio toje treniruotėje buvo daug.

Kaip mes kartu šventėme valstybės jubiliejų – patys galite pamatyti savo akimis vaizdo reportaže ir nuotraukose. Nesikartosiu. Juo labiau, kad neturėjau galimybės pabūti žygyje iki galo, kuris baigėsi ant aukštojo Pyplių piliakalnio su vaišėmis, koncertu ir kita šventei būdinga programa.