Truputis istorijos

Stiklo pluoštas pradėtas naudoti meškerių gamyboje dar 1940 m. 1970 m. jis visiškai pakeitė klijuoto bambuko meškeres. Šis pluoštas buvo pigus, lengvai apdirbamas ir puikiai tiko masinei gamybai. Deja, pasiekęs savo apogėjaus viršūnę, jis greitai užleido vietą modernesnei medžiagai – anglies pluoštui.

Kam šiais laikais reikalingos stiklo pluošto meškerės?

Dabartinėje anglies pluošto meškerių rinkoje gamintojai, besivaržydami, kuris pagamins greitesnės veiksenos meškerę, pasiekė visas įmanomas ribas. Greitos meškerės yra jautrios, skambios, toli metančios masalą ar valą (muselinėje žūklėje), tačiau energijos ir jėgos, užmetant tokio tipo meškeres, reikia daug daugiau. Tai ypač aktualu muselinėje žūklėje, kur metimai daromi dažnai.
Todėl lėtesnės veiksenos meškerės, ypač kur metimai nėra tolimi, yra naudingesnės. Sunkus muselinis valas jas puikiai „apkrauna“ ir gražiai „išmeta“ valą. Tiesa, judesiai, mėtant stiklo pluošto muselinę meškerę, turėtų būti gerokai švelnesni ir elegantiškesni. Tokia meškerė taip pat tinka pradedančiajam museliautojui, nes puikiai leidžia pajusti ir suprasti mėtymo tokio tipo meškere esmę.

Dar vienas lėtesnės muselinės meškerės privalumas yra galimybė naudoti pačius ploniausius pavadėlius. Stiklo pluošto meškerė puikiai linksta per visą savo ilgį ir leidžia „gesinti“ žuvies šuolius ir spurtus. Be to, tokio tipo meškere žuvį galima daug greičiau ištraukti į krantą. Tai ypač aktualu vadovaujantis principu: „Pagavai – paleisk“.

Naujos technologijos

Šiuolaikiniai stiklo pluošto meškerykočiai gaminimai iš vadinamų „E – Glass“ arba „S – Glass“ tipo medžiagų. „E – Glass“ yra žemesnio modulio medžiaga, nei „S – Glass“, tačiau klaidinga būtų manyti, kad iš „E – Glass“ pluošto pagaminti meškerykočiai yra vien tik lėtos veiksenos. Varijuojant įvairiomis šiuolaikinėmis gaminimo technologijomis, tokie meškerykočiai gali būti pakankamai greiti.
Bendrosios tendencijos leidžia teigti, kad šiuolaikiniai stiklo pluošto meškerykočiai gali būti gaminami nuo labai lėtos, parabolinės, iki super greitos veiksenos.

Dar vienas stiklo pranašumas yra galimybė tokio tipo meškerių blankams suteikti norimą spalvą. Anglies pluoštas yra tik dažomas, o į stiklo pluoštą galime įterpti norimos spalvos pigmentą, suteikiantį meškerės blankui skaidrų perlamutrinį atspalvį.

Gamintojai ir pasirinkimai

Beveik visi garsiausi muselinės žūklės prekiniai ženklai savo arsenale jau turi stiklo pluošto meškeres. Jų rasime „Hardy“, „Scott“, „Thomas&Thomas“, „Orvis“, „Echo“, „Redington“ kataloguose. Kainuos varijuoja nuo 30 iki 1500 ir net daugiau eurų.

Platesniam Lietuvos meškeriotojų ratui geriau žinoma amerikiečių spiningų gamintoja „St. Croix“ taip pat neseniai pristatė retro stiliaus stiklo pluošto spiningų seriją „Legend Glass“, tiesa, ji daugiau orientuota į specifinę žūklę su Crank tipo vobleriais.

Naujais stiklo pluošto blankais vis labiau žavisi ir vienetinių, angliškai vadinamų Custom rods, muselinių meškerių kūrėjai.