Bridkelnės yra gaminamos iš skirtingų medžiagų. Renkantis kvėpuojančias, svarbu atsižvelgti, kokiai žvejybai jos skirtos: kokiu oru bus žvejojama ir kaip bei kiek bus judama.

Numačius žūklės aktyvumą belieka nuspręsti, kokio storio, tiksliau sakant, kelių sluoksnių bridkelnės atitiks poreikius, nes rinktis teks iš plataus asortimento: dviejų, trijų, keturių ar penkių sluoksnių medžiagos.

Tiems, kurie daug juda ieškodami žuvies, patartina rinktis plonesnes, dviejų ar trijų sluoksnių bridkelnes, nes jos geriau išgarina prakaitą. Dėvėdamas storas, penkių sluoksnių bridkelnes, žvejys, nuėjęs keletą kilometrų palei upę, bus visas šlapias, nes medžiaga tiesiog nespės išgarinti jo prakaito.

Bridkelnės ir žvejų apranga

Tačiau jei žūklė tokia, kad galima iki pat vandens atvykti automobiliu, jos metu daugiausia laiko stovima vietoje ar pajudama keliasdešimt metrų į vieną ar kitą pusę (pavyzdys - lašišų žūklė Neryje), galima rinktis ir penkių sluoksnių medžiagos bridkelnes. Tik derėtų prisiminti, kad storesnė medžiaga dėl mažo elastingumo greičiau prasitrina, pradeda skilinėti ar lūžinėti.

Išskirtinio dėmesio braidymo kelnėms reikalauja upėtakių žūklė. Kaip žinia, tokių žūklių metu sukariama nemažai kilometrų braunantis per įvairiausias žolių ar šakų kliūtis. Saugant viršutinį bridkelnių sluoksnį tokiai veiklai derėtų rinktis slidžios medžiagos gaminius, nes kuo grubesnė medžiaga, tuo greičiau nusitrina minėtas viršutinis jos sluoksnis ir kelnės pradeda sugerti vandenį.

Tad renkantis šį specifinį rūbą pagrindinis dėmesys turėtų būti kreipiamas į medžiagą: ieškai upėtakių – renkiesi slidžią, stovi vietoje – imi storą, daug vaikštai – ieškai plonos, braidai žiemą – perki neopreną. Dažniausiai bridkelnių tarnavimo laiką nulemia ne gamintojas, o tinkamai, atsižvelgiant į žūklės sąlygas, parinkta bridkelnių medžiaga.

Bridkelnių taisymas (kairėje - prieš, dešinėje - po)

Bridkelnių priežiūra prasideda nuo jų džiovinimo. Turi išdžiūti ne tik jų paviršius, bet ir vidus, nes ten kaupiasi prakaitas. Dėl to pradeda veistis mikrobai ir grybeliai. Kartais man atneša remontuoti bridkelnes, kurių viduje apstu juodų taškelių. Tai yra grybelio požymis, o jis pažeidžia visas siūles ir jas visas tenka keisti.

Kaltas ne gamintojas, kaltas žvejys: netinkamai išdžiovintas rūbas. Padžiauti bridkelnes derėtų taip, kad jų viršus būtų visiškai atviras ir oras galėtų laisvai cirkuliuoti tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Žinoma, geriausia džiovinti paeiliui: išdžiūvus viršui, išversti ir džiovinti vidų. Bet žvejojant kasdien, to padaryti neįmanoma, tad reikia pasirūpinti, kad vienu metu džiūtų abi pusės.

Kartas nuo karto bridkelnes reikia skalbti, tačiau jos yra labai jautrios aukštesnei temperatūrai. Daugelis gamintojų nurodo skalbimo temperatūrą, kurios negalima viršyti – 30 laipsnių, tačiau net tokia temperatūra yra pavojinga. Patarčiau neviršyti 25 laipsnių. Visos rūbo siūlės užklijuotos termo juostelėmis, tai yra termo klijai, kurie nuo karščio atšoksta. Taip pat jų negalima džiovinti ant karštų radiatorių, nes termo klijai susitraukia, tampa panašūs į kramtomąją gumą, jų neįmanoma nuplauti ar kaip kitaip nuimti – belieka kelnes išmesti.

Tiesa, plauti bridkelnes galima ir skalbimo mašina, bet tik pačia švelniausia funkcija, be gręžimo ir neviršijant 25 laipsnių. Skalbti galima tik specialiais skalbikliais ir po skalbimo būtinai impregnuoti. Visi drabužiai, pagaminti iš gore-tex ar kitų panašių medžiagų gamyklose būna impregnuojami, bet ilgainiui tas impregnantas išsiplauna.

Vizualiai tai matyti, kai nuo drabužių pradeda nebenubėgti vanduo, jis tiesiog ima gertis į medžiagą. Tai pirmas požymis, kad reikia naudoti impregnantą. Specialūs impregnantai neleidžia vandeniui įsigerti į rūbą, o specialios skalbimo priemonės atveria medžiagos kvėpavimo poras. Skalbiant drabužius iš gore-tex ar panašių medžiagų paprastais skalbimo milteliais, nuplaunamas impregnantas ir šie rūbai jau niekada neapsaugos nuo vandens.

Naudoti reikėtų būtent tai, kas rekomenduojama gamintojo puslapyje. Šių skalbimo priemonių įsigyti nesunku, be to, galiu ir pats aprodyti, supažindinti ir padėti išsirinkti. Visa ši informacija rašoma ne tik gamintojo puslapiuose, bet ir naudojimo instrukcijose, bėda, kad retas kuris jas skaito. O štai neoprenines kojines galima skalbti bet kaip, ši medžiaga nebijo nieko.

Bridkelnių taisymas (kairėje - prieš, dešinėje - po)

Jei bridkelnes pradūrėte kabliuku, nieko baisaus, galima užlašinti klijų lašelį ir jis sulaikys vandenį, tačiau jei problemos rimtesnės ir reikia keisti siūles ar dėti lopą, geriau susirasti meistrą. Tačiau jei pritepate klijų ir bandote užklijuoti siūles, ši vieta tampa neberemontuojama. Bridkelnių remontui yra skirtos specialios staklės, termopresai, gamyklinės technologijos, bet jei pažeistose vietose pritepliota klijų, jų deramai sutvarkyti neįmanoma – belieka išmesti.