Jau kuris laikas galime stebėti intensyvias dirbtinių masalų mažėjimo arba didėjimo tendencijas. Šalys ir jose įsikūrusios žūklės įrankių firmos, kurios neįsivaizdavo lydekų ir ešerių žūklės be didelių jerk tipo voblerių, dabar vis dažniau gamina pakankamai mažus, jiems neįprastus masalus.

Pavyzdžiui, Danijos kompanija „Westin“. Seniau jos gaminamų dirbtinių masalų asortimente dominuodavo Lietuvos meškeriotojui tikrus milžinus primenantys vobleriai ir silikoniniai masalai. Dabar ši Skandinavijos kompanija vis dažniau gamina ypač mažo dydžio guminukus ir voblerius. Priežastys labai paprastos – žūklės įrankių gamintoja plečiasi, skirtingos rinkos kelia savo reikalavimus, be to, ir „namuose“, Skandinavijoje, žvejai vis dažniau mėgsta gaudyti subtilesniais įrankiais.

"Westin" guminukas

Tuo tarpu Japonų žūklės įrankių kompanijos, garsėjančios savo miniatiūriniais masalais ir ypač delikačiais spiningais bei muselinėmis meškerėmis, pradeda gaminti tikrus masalus – gigantus. Pavyzdžiui, kompanija „Keitech“ pernai pristatė didelių silikoninių masalų seriją. Šiemet šie masalai jau tapo ypač paklausūs. Tokie pokyčiai labiau susiję su eksportu ir Europos bei Šiaurės Amerikos rinkų užgaidomis, nei su vietinėmis Japonijos žūklės madomis ir tendencijomis.

Suomiai ir jų žūklės pasaulio įrankių žvaigždė, kompanija „Rapala“, taip pat pasuko masalų didinimo keliu. Žymius kompanijos gaminamų voblerių modelius papildė gerokai didesni „vyresnieji broliai“. Gal taip bandoma akcentuoti „šiaurietišką gymį“ ir išsiskirti iš vis labiau pasaulinę voblerių rinką užkariaujančių masalų iš tekančios saulės šalies? Tačiau reikia pasidžiaugti, kad „Rapala“ savo produkciją vis dar gamina Europoje ir dar daugiau – mums artimoje Estijoje.

"Rapala" vobleris

Apibendrinus, galime pasakyti, kad pasaulinės tendencijos yra išties įvairialypės. Jau negalėtume sakyti, kad meškeriotai „alpsta“ nuo tam tikro dydžio ar tipo masalų. Kažkada buvusias žymias sukriukių, voblelių, didelių voblerių, silikoninių masalų eras keičia platus, įvairiausiom spalvom ir dydžiais mirgantis dirbtinių masalų kaleidoskopas. Ir tik mūsų pačių reikalas, ar pasirinksime vos už nagą didesnį vobleriuką, ar bandysime suvilioti plėšrūną su „pusmetriniu“ guminuku.