Istorija

Pirmosios ritės su dvigubu stabdžiu buvo tikslingai kurtos jūrinei ir karpinei žūklei. Idėja buvo tokia – sukurti ritę, kuri leistų žuviai paėmus masalą traukti jį ir tuo pat metu valą nuo ritės būgnelio, žvynuotajai nejaučiant didelio pasipriešinimo. Tokio tipo ritės ypač laukė didžiuosius karpius gaudantys meškeriotojai.

Pastarosios disciplinos atstovai su susižavėjimu priėmė naują išradimą. Jis leido nepulti karštligiškai priveržinėti ritės stabdžių vos tik karpiui užkibus ir pasileidus „bėgti“. Vėliau tokio tipo rites pradėjo gaminti daugelis firmų ir jų modifikacijų atsirado įvairių: tiek su galiniu, tiek su priekiniu stabdžiu.

Vienas iš pirmųjų ričių modelių su dvigubu stabdžiu „Shimano Baitrunner“

Veikimo principas

Negalėtume sakyti, kad ritė, turinti mūsų aptariamą sistemą, turi alternatyvius stabdžius. Veikiau yra taip: ritė turi „normalų“, galinį ar priekinį stabdį, ir papildomą sistemą, leidžiančią reguliuoti būgnelio prasukos mechanizmą. Dažniausiai papildomo stabdžio svirtis įtaisoma ties ritės kojele, iš galinės pusės.

Užmetus masalą, svirtelė įjungiama ir su veržle ritės gale sureguliuojamas norimas ritės būgnelio lasivumas. Žuviai užkibus ir paradėjus traukti valą nuo ritės būgnelio, ritę pradedame sukti, svirtelė automatiškai atsijungia ir įsijungia pagrindiniai ritės stabdžiai.

Tiesa, šiais laikais yra įvairių konvertorių, leidžiančių priekinį ritės stabdį paversti dvigubu, tai yra, turinčiu ir „laisvo būgnelio“ sistemą.

Ritę su dvigubu stabdžiu „Okuma Ceymar Baitfeeder“

Ar vien karpiai?

Ne, šiais laikais ritės, turinčios dvigubą stabdžių sistemą, yra mėgiamos daugelio meškeriotojų. Jos puikiai tinka gaudant stiprias galingas žuvis, tokias kaip ūsoriai, šapalai, unguriai, lynai, karšiai. Rites, „apginkluotas“ tokia sistema, vertina ir žvejai sportininkai, gaudantys dugninėmis su „Method“ tipo šėryklėlėmis.

Kuo paprastiems žvejams gali būti naudingos tokio tipo ritės? Visų pirma, jos gali išgelbėti nuo meškerės nutempimo į vandenį. Taip dažnai gali nutikti gaudant didesnes žuvis, kai kotai paliekami ant atramėlių, o „gamtiniai reikalai“ mus pakviečia.

Kitas aspektas yra tas, kad šiais laikais ritės su dvigubiais stabdžiais gaminamos ir pakankamai mažų dydžių, 2500 – 4000. Tai leidžia jas naudoti ir su lengvos klasės meškerėmis.

Panaudojimo galimybės, turint tokio tipo ritę, yra didelės: galite su ja žvejoti ir įprasta dugnine, „Method“ feederiu, dugnine laikant valą tarp pirštų ir plūdine, naudojant mailių. Žinoma, tokiais būdais gaudant galite naudoti ir paprastas rites, tačiau kartais papildomos funkcijos nemaišo, tiesa?

Pasirinkimai

Kažkada buvusios itin brangios, šiais laikais ričių, turinčių tokio tipo sistemą, kainos yra demokratiškos. Geriausia būtų pasidairyti į žinomų gamintojų rites. Tokios kompanijos, kaip „Okuma“ gali pasiūlyti tikrai aukštos kokybės rites už labai patrauklią kainą. „Shimano“, kaip viena iš tokio tipo ričių gamybos pradininkių, asortimente taip pat galite rasti daug ir įvairiausio lygmens ritelių su dvigubu stabdžiu.