Dauguma žvejų gaudydami vartiklėmis naudoja labai paprastą taktiką ar, tiksliau, nenaudoja jokios. Masalas tiesiog švystelimas į vandenį, nuskandinamas iki norimo gylio ir traukiamas vienodu tempu. Tai nėra prastas būdas, bet žūklę vartiklėmis galima padaryti kur kas efektyvesnę ir rezultatyvesnę. Štai kelios gudrybės, kurios padės sugauti daugiau lydekų ir atrasti vartiklių magiją.

Masalo traukimo tempas

Lydekos kur kas mieliau reaguoja į vartikles, kai jos juda tai pagreitėdamos, tai sulėtėdamos. Esmė ta, kad vartiklės po vandeniu skleidžia labai intensyvius virpesius, gal net intensyviausius iš visų spiningo masalų. Kai vartiklę trūktelime greičiau, jos skleidžiami virpesiai dar labiau suintensyvėja, todėl lydeka šonine linija ją užfiksuoja iš toliau. Jei lydekos neaktyvios ir tūno prisispaudusios prie dugno, greičiau trūktelėta vartiklė sugeba jas pažadinti ir priversti dairytis, koks čia įsibrovėlis plaukia pro šalį. Vėl sulėtinus vartiklės traukimo tempą tokia suaktyvinta lydeka paprastai pasiryžta atakai.

Judesiai – lyg sužeistos žuvelės

Visi esame matę, kaip po vandeniu elgiasi sužeistos ar ligotos žuvys. Jos tai nugula ant dugno, tai sukaupusios paskutines jėgas vėl šauna į vidurinius vandens sluoksnius. Paskui besivartydamos nuo šono ant šono vėl grimzta dugno link. Naudojant lengvas, plonos skardos vartikles galima pasiekti, kad mūsų masalas lydekai primintų būtent tokia sužeistą žuvelę – lengvą grobį. Jei tik dugnas nėra apaugęs tankiu žolių kilimu, tikrai pravartu vartiklei vis leisti nugulti ant dugno, tad staigiu trūktelėjimu vėl ją pakelti. Ir vėl leisti skęsti. Tokiam žūklės būdui geriausiai tinka lengvi metaliniai masalai, nes jie skęsta lėtai ir tai darydami gražiai vartosi viliodami lydekas.

Kodėl vienšakis kartais geriau nei trišakis?

Pastaruoju metu išpopuliarėjo mažytės vienšakiais kabliais apginkluotos vartikliukės, kurioms gaudomi šapalai ar upėtakiai. Tačiau ir išsiruošus gaudyti lydekų verta turėti šioms žuvims skirtų vartiklių su didesniais vienšakiais kabliukais. Vienšakiu apginkluotos vartiklės tiesiog neįtikėtinai puikiai skinasi kelią tarp vandenžolių, už jų praktiškai nekliūdamos. Tad tokį masalą galima įkišti ten, kur dauguma kitų bus visiškai bejėgiai. Žolynais, apsemtais krūmais ar kitais masalais nusėtose vietose lydekų būna beveik visada, o vartiklė su vienšakiu kabliuku – vienas geriausių masalų joms iš ten iškrapštyti.