Paskirtis

Žvejai, ypač vadinami „savaitgaliniais“ ar „atostoginiais“, kabina plūdę ant bet kokio meškerykočio. Tam naudojami įvairiausio plauko teleskopai, senesni spiningai, feeder, picker tipo dugninės, netgi muselinės meškerės, galvojant kad žūklei plūdine tiks bet kas. Tačiau tai yra didelė klaida. Bet koks daiktas turi tam tikrą savo paskirtį ir tai visada reikia atsiminti.

Pasirinkimai

Iškart atmeskite visas neaiškios paskirties, trumpas teleskopines meškeres. Italų sugalvota boloniško tipo palaidynė taip pat bus per daug specializuotas įrankis, labiau skirtas žvejoti upėse bei, išskirtiniais atvejais, ežere ar tvenkinyje. Geriausias pasirinkimas bus angliško tipo palaidynė, dar kitaip vadinama match tipo meškere. Feeder, picker tipo dugninės meškerės taip pat netiks. Nors iš pirmo žvilgsnio jos gali priminti match meškerykočius, tačiau techninės charakteristikos bus visai kitokios.

Ritės laikiklis su paslėptu sriegiu

Niuansai

Išsirinkus tipą, reikia pasirinkti ir galią bei technines charakteristikas. Ir nors ši eilutė skamba kaip iš straipsnio apie automobilius, tačiau plūdinės match tipo meškerės nėra vienodos. Skiriasi jų ilgiai, galios, svorio užmetimo ribos, akcijos, įlinkio tipai ir t.t. Nesigilinant į istorinius match tipo meškerių evoliucinius etapus ir skirtingus meškeriojimo stilius įvairiose šalyse, iškart apibūdinsiu aukso viduriuką. Tai – 4.20 m ilgio kotas su 5 – 20 g užmetimo riba. Greitos akcijos ir progresyvaus įlinkio, t.y., užmetant plūdę turėtų linkti viršutinė meškerės dalis, o užkibus žuviai linkti iki vidurio. Ant match tipo meškerių, atkeliavusių iš ūkanotojo Albiono, rekomenduojamo užmetimo svorio nerasite, bet užrašas 3 – 6 lbs (rekomenduojamas valas meškerykočiui, išreikštas jo išlaikomu svoriu svarais) jus turėtų nukreipti tinkama linkme.

Dizainas

Tai ne vien skonio reikalas. Pati meškerės konstrukcija, žiedelių dydis, medžiaga, iš kurios pagaminta meškerykočio rankena, ritės laikiklio tipas – visa tai turi funkciją ir paskirtį. Teleskopinė meškerės konstrukcija patiks žvejams, mėgstantiems mobilumą. Tridalį meškerykotį įvertins žvejai, mėgstantys praktiškumą. Šiek tiek didesni žiedeliai (nors match tipo meškerių jie niekada nebūna dideli) leis lengviau slinkti per juos stop mazgui, žvejojant su slankiojančia plūde. Kamštinė rankena su galimais EVA medžiagos intarpais bus funkcionali ir lengvai valoma. Ritės laikiklis su paslėptu sriegiu leis jums patogiai laikyti meškerę.

Didesni žiedeliai

Kaina

Nesižavėkite labai pigiais gaminiais. Jie dažniausiai būna „praeito amžiaus“ technologinių sprendimų kratinys: storas meškerykočio blankas, neaiškios kilmės žiedeliais ir prastos kokybės rankena, pagaminta iš hypron medžiagos. Tačiau šiais laikais pasivaikščioję po parduotuves ar panaršę internete, manau, surasite jums tinkamą meškerę pagal mano pateiktas rekomendacijas ir jūsų piniginės storį.