Ne visuomet svarbu, kad žuvis valo nematytų. Yra tokių žvynuotojų kaip lydekos, kurioms visiškai nerūpi nei valo matomumas, nei spalva. Tačiau kur kas dažnesni atvejai, kai gaudomos įtaresnės ir ne tokios agresyvios žuvys, kurioms noras surengti ataką gali išgaruoti išvydus nuo masalo besidriekiančią keistą giją.

Tad ką turėtų apie valus ir jų matomumą po vandeniu žinoti kiekvienas meškeriotojas?

Pintas valas

Pintas valas yra geriausiai matomas po vandeniu. Jo nereikėtų rišti tiesiai prie masalo, jei gaudome tokias rega besikliaujančias žuvis kaip šapalai, salačiai ar upėtakiai. Žinoma, gero kibimo dienomis pinto valo matomumas gali neturėti jokios neigiamos įtakos. Kita vertus, kiek tų gero kibimo dienų pas mus tebūna? Šiek tiek sumažinti pinto valo matomumą po vandeniu galima pasirinkus tam tikrą jo spalvą – rusvą drumstame vandenyje, žalią – gausiai vandenžolių prižėlusiame ežerėlyje ar juodą – apleistame durpių karjere. Visgi geriausia pinto valo gale rišti atkarpą iš fluorokarbono, kuris po vandeniu yra praktiškai nematomas.

Monofilamentinis valas

Nors jokia spalva nedažytas monofilamentinis valas yra skaidrus, po vandeniu jis visiškai neišnyksta. Tačiau ir nešviečia iš toli taip kaip pintas. Tad tuomet, kai nereikia ypatingo įrankio jautrumo, pavyzdžiui, gaudant salačius ar šapalus, į ritę galima vynioti vientisą monofilamentinę giją ir nesukti galvos dėl jokių papildomų pavadėlių. Kaipir pinto valo atveju, dar labiau sumažinti monofilamentinio valo matomumą galima keičiant jo spalvą ir ją pritaikant prie povandeninės aplinkos.

Fluorokarbono valas

Fluorokarbono valais rinką palyginti neseniai užvertę žūklės reikmenų gamintojai sako, kad fluoroakrbono šviesos refrakcijos savybės yra beveik tokios pačios kaip ir vandens, tad po vandeniu fluorokarbonas yra praktiškai nematomas. Visgi fluorokarbono valai turi ir daug trūkumų, iš kurių bene didžiausias – menkas stiprumas. Tad retas žvejys pilną ritę privynioja fluorokarbono valo, kur kas dažniau storesnio diametro fluorokarbonas naudojamas trumpesniems ar ilgesniems pavadėliams. Beje, mokslininkai ir žūlės reikmenų gamintojai sako, jog mažiausiai po vandeniu yra matomas rožinės spalvos fluorokarbono valas. Tokios spalvos valas itin tinkamas ir poledinei žūklei, nes žuvys jo nepastebi išskaidrėjusiame žieminiame vandenyje, o žvejys jį gerai mato ant snieguoto ledo.