Mados

Kažkada buvusias dideles, masyvias, „greito perdavimo“, su vadinamais „long cast“ tipo būgneliais ir galiniais stabdžiais, rites pakeitė kiek kitokio tipo malūnėliai (taip rites vadino pirmosios Lietuvoje knygos apie meškerioją autorius Vytautas Goštautas). Šiandienos ritės, skirtos plūdinei meškerei, standartas yra toks: platus būgnelis, priekinis stabdis bei vidutinio greičio pagrindinės pavaros mechanizmas. Kas lėmė tokias permainas? Galbūt grįžimas prie seniai užmirštos klasikos ar kažkada atrastų ergonomiškiausių formų? Gal, bet greičiausia bus „kaltos“ gaudomos žuvys. Jos šiomis dienomis yra tiesiog didesnės. Gal ne mūsų šalelėje, bet plūdinės žūklės madas diktuojančioje Anglijoje yra būtent taip. O tam reikia tvirtesnių įrankių – standesnių meškerių, stipresnių valų, ir, žinoma, galingesnių ričių. Galime teigti, kad komerciniai tvenkiniai ir juose knibždantys įvairaus dydžio karpiai lėmė plūdinės meškerės arba vadinamų „match“ tipo įrankių evoliuciją.

Uždaro tipo neinercinė ritė

Dydžiai ir guoliai

Nesižavėkite labai mažomis, poledinei žūklei skirtomis, 500 dydžio ritėmis. Jos tikrai netiks keturių metrų ar kiek ilgesnei – trumpesnei plūdinei meškerei. Netiks ir galingos, su dvigubais stabdžiais, 5000 dydžio, dugninei žūklei skirtos ritės. Rinkitės 2500 – 3000 dydžio rites (pagal žinomo ričių gamintojo „Daiwa“ klasifikaciją). Nereikia ir begalės guolių. Žinomo gamintojo ritė, turinti kelis guolius, jums puikiai tarnaus.

Seklus būgnelis

Kaip jau minėjau, nors būgnelio forma ir pasikeitė, vis tiek niekas nenaudoja spiningavimui skirtų ričių su giliais būgneliais. Valai plūdinei žūklei yra pakankamai ploni, todėl rinkitės rites su vadinamais „match“ tipo sekliais būgneliais. Tiesa, šiais laikais kai kurios spiningavimui skirtos ritės taip pat turi seklius būgnelius. Jos dažniausiai skirtos žvejoti su plonu pintu valu.

Dviguba rankenėlė

Tai ne vien grožio ar dizaino detalė, bet ir tam tikra funkcija. Stovinčiame vandenyje, padėję meškerę ant atramėlių ar laikydami ant kelio, galėsite net nežiūrėdami sugriebti už ritės rankenėlės „pėdutės“ ir pakirsti žuvį. Tekančiame vandenyje, žvejojant palaidynės būdu, manevruodami kotu, laikydami atlenktą ritės lankelį bei pirštu atleidinėdami valą nuo būgnelio, pastebėsite, kad ritės dviguba rankenėlė nejuda. Ji turi savotišką balansą. Vienguba rankenėle – neturi. Ji pasisuka, rotorius – taip pat ir ritės lankelis pradeda kliūti už piršto.

Tik priekiniai stabdžiai

Anksčiau vertintos kaip tinkamos plūdinei ar dugninei žūklei, ritės su galiniais stabdžiais šiais laikais ir šiose meškeriojimo disciplinose lieka antrame plane. Ritės su priekiniais stabdžiais yra daug paprastesnės konstrukcijos ir gerokai kompaktiškesnės bei lengvesnės. Malūnėlių su priekiniais stabdžiais stabdymo diskai yra gerokai didesni, nei ričių su galiniais. Vadinasi, ir stabdymo plotas yra didesnis. Tokio tipo stabdžiai yra ir jautresni, ir galingesni.

Inercinė ritė

Ne vien neinercinės

Mūsuose mažai naudojamos ir vertinamos kaip atgyvena, inercinės ir uždaro tipo neinercinės ritės Didžiojoje Britanijoje ir kitose Europos šalyse yra plačiai naudojamos žvejojant plūdinėmis meškerėmis. Tiesa, jų paskirtis yra gan specifinė, bet išbandyti tokio tipo rites tikrai verta. Inercinė leis jums puikiai kontroliuoti plūdę srovėje ar užkibusios stambios žuvies spurtus. Uždaro tipo neinercinė – labai greitai pakirsti žuvį ar užmesti plūdę (ypač žvejojant palaidyne upėje), nes neteks gaišti laiko užlenkinėjant ar atlenkinėjant ritės lankelį. Tokio tipo ritė puikiai tiks ir žvejojant vėjuotu oru – valas nesipins ties ritės būgneliu.