Prūdelis

Tarkim, jūs atvažiavote atostogauti pas bičiulius į sodybą, kur iškastas mažas prūdelis. Arba taip jau nutiko, kad atsidūrėte gražią vasaros popietę prie mažo stovinčio vandens telkinio. Greičiausiai jūs imsite 4 – 5 metrų meškerę be ritės. Tokiu atveju rinkitės pieštuko formos plūdę su plona antenėle ir trumpu kiliu. Ji puikiai rodys karosų, kuojų, lynų kibimus ir leis jums delikačiai žvejoti nedideliame vandens telkinuke. Jeigu norėtumėte žvejoti ilgesne meškere ar nepalankiomis oro sąlygomis (pučia stiprus vėjas, vandens paviršius raibuliuoja), parankesnė būtų sunkesnės keliamosios galios, ištęsto lašo formos plūdė su metaliniu ar anglies pluošto kiliu bei plona antenėle.

Tai – vienas mėgstamiausių „atostoginių“ žvejų vandens telkinių. Jame parankiausia ir universaliausia bus 4 metrų meškerė su žiedeliais ir rite. Tokiai meškerei, žvejojant didesniame stovinčio vandens telkinyje, puikiai tiks waggler tipo plūdės. Šios anglų sugalvotos plūdelės, kad ir ką bekalbėtų vietiniai „ekspertai“, leis jums žvejoti net pučiant stipriausiam vėjui. O mažas kiekis svarelių ant valo jūsų plūdinę sistemėlę padarys itin jautrią. Atsižvelgiant į gaudomų žuvų rūšį, masalo dydį bei gaudomą gylį, galite naudoti tiek waggler tipo plūdes su antenėlėm, tiek be. Universalesnės būtų pastarosios. Gaminamos jos iš plastiko, iš povo plunksnų, sarkados. Pirmosios būtų patvaresnės, antrosios ir trečiosios gal kiek mielesnės dūšiai. Dar waggler tipo plūdės būna pasunkintos ir ne. Siūlyčiau rinktis pasunkintas. Jos mažiau painios valą, geriau mesis bei leis jums greičiau jas tinkamai išsverti.

Kartais žūklavietės gylis bus didesnis, nei jūsų turimos meškerės ilgis. Tada imkite slankiojančią waggler tipo plūdę su korpusu. Šias plūdes rinkitės mažai arba visai nepasunkintas. Tai leis jums naudoti vieną sunkų ar kelis lengvesnius svarelius ant valo ir greičiau nuskandins masalą į norimą gylį. Ir nepamirškite žvejodami waggler tipo plūdėmis po užmetimo paskandinti valą! Tai daroma staigiu meškerės mostu žemyn ir keliais energingais ritės pasukimais.

Upės

Mes Lietuvoje turime tikrai ne vieną nuostabią upę. Nepraleisti prie kurios nors iš jų nė vienos vasaros dienos būtų tikra nuodėmė. Upėje tiks ta pati 4 metrų meškerė su žiedeliais ir rite, tačiau plūdės bus visiškai kitos. Nors variantų galėtų būti įvairių, pačios universaliausios būtų taip pat anglų išgarsintos avon tipo plūdės. Jos leis jums žvejoti įvairialytėje, įvairaus stiprumo srovėje, tiek toliau, tiek arčiau nuo kranto. Tiesa, reikia paminėti, kad panašios į avon verpstės formos plūdės, pagamintas iš putoplaščio, jau seniai naudojamos ir mūsuose. Vilniaus krašto žvejai jomis meškerioja Neryje. Jos iš bėdos gali pakeisti originalias avon tipo plūdes.