Bet ar žinote, kokia kompanija pirmoji sugalvojo, kad guminukai žuvis gali vilioti ne tik savo išvaizda ir judesiais, bet ir skoniu bei kvapu? Ne, tai nebuvo japonai. Pirmieji „valgomus” minkštuosius masalus sukūrė amerikiečiai „Berkley”, kurių masalų serijai „Powerbait” šiemet sukanka lygiai 20 metų.

„Berkley” visuomet buvo kompanija moksliniams tyrimams skirianti ypatingą dėmesį. Ajovos valstijoje ji investavo milijonus JAV dolerių ir pastatė specialią laboratoriją, kurioje 1998 metais ir gimė „Powerbait” guminukai. Po 5 metų atsirado dar viena „Berkley” „valgomų” masalų serija „Gulp!”.

„Berkley” laboratorijoje plaukioja žuvys, kurios yra laikomos atskiruose akviariumuose ir reguliariai šeriamos. Tokios sąlygos leidžia tiksliai tirti žuvų reakciją į įvairius kvapus ir skonius. Atskiri akvariumai reikalingi, kad žuvys nepultų griebti bet ko skatinamos konkurencijos, o reguliarus maitinimas padeda užtikrinti, kad testų metu žvynuotosios nebūtų nei išbadėjusios, nei persisotinusios.

Atilikus tūkstančius testų atrenkami aromatai labiausiai veikiantys žuvis, tuomet darbas perduodamas chemikams, kurie tuos aromatus turi sukurti ir smarkiai suintensyvinti. Gautas rezultatas įdiegiamas į silikoną, iš kurio gaminami masalai.

Beje, „Berkley” laboratorijoje atliekamų testų metu paaiškėjo ir kaip iš toli žuvys gali užuosti „valgomus” guminukus. Šis atstumas priklauso nuo cheminės vandens sudėties ir žuvies rūšies, todėl svyruoja nuo keliolikos centimetrų iki kelių metrų.