1.Muilas

Tikėsite tuo ar ne, muilo gabalėliai jau yra tapę šamų žvejybos „klasika“. Žvejai, gaudydami šamus, muilą naudoja jau per amžių amžius. Jei norite sugauti svajonių žuvį, nepatingėkite pakraustyti muilo lentynas ir paieškoti kuo natūralesnių muilų be jokių priedų ir papildomų kvapų.

Muilas

2.Mėsos konservai

Mėsos konservai Antrojo Pasaulinio karo metu buvo laikomi tikru delikatesu, tačiau šiais laikais jų šlovė gerokai išblėso. Gal šlovingos dienos sugrįžtų, jei mėsos konservų skardines perkeltume į žvejybinių prekių skyrių? 2001 metais vienas Arkanzaso žvejys sugavo tuo metu rekordiniu laikytą šamą. Jo laimikis svėrė daugiau nei 50 kg. Kaip jam pavyko pačiupti tokio dydžio žuvį? Pasirodo, žvejys meškeriojo su mėsos konservais. Vyras tikino net nesusimąstęs, kad jo masalas gali būti kuo nors neįprastas, juk taip visą gyvenimą žvejojo jo tėvas ir senelis!

3.Vištų kepenėlės

Vištų kepenėlės, žinoma, gardus ir maistingas patiekalas ne tik žuvims, bet ir žvejui, tačiau kartais geriau šį delikatesą perkelti į jaukų dėžutę. Veikiausiai dėl savo kvapo vištų kepenėlės kaip magnetas traukia šamus ir dryžuotuosius ešerius.

4.Razinos

Tokie vaisiai kaip persimonai ar šilkmedžio uogos – tiesiog nepakartojami masalai žuvims. Po šilkmedžio uogų krūmais, pasvirusiais į vandenį, dažnai būriuojasi karpiai, laukdami, kol uoga nukris į vandenį. Vienas žvejybos ekspertas iš Alabamos tvirtino masalui naudojantis razinas. Ypač vasaros mėnesiais razinos tampa nepaprastai veiksmingu masalu. Razinoms, dėl jų ryškių spalvų ir kvapo, ypač sunkiai atsispiria šamai. Žvejai tvirtina, kad šis masalas ypatingai gerai veikia naktį.

Razinos

5.Saldainiai

Pasirodo, žuvys jaučia didžiulę trauką saldumynams. Žvejai tikina, kad sugauti įspūdingų egzempliorių galima beveik ant visų saldumynų parduotuvėse parduodamų gardėsiu – nuo šokolado plytelių iki guminukų (guminukais vienas žvejys sugebėjo netgi privilioti 120 cm ilgio ryklį).

6.Dešrainiai

Kai žvejams pritrūksta sliekų, kartais jų galvose gimsta pačios keisčiausios (ir kartais veiksmingos) idėjos. Jei sliekų jau neliko, o dešrelių, paruoštų kepti ant grilio, dar visas maišas, kodėl gi jų nepanaudojus kilniam tikslui? Smulkiai suplėšyti dešrainių gabalėliai, pasirodo, yra nepamainomas masalas saulešeriams gaudyti, o iš vištienos ar kalakuto pagaminti dešrainiai garantuotai patraukia šamų dėmesį.

7.Zefyrai

Nedideli zefyriukai, tokie, kuriuos amerikiečiai ypač mėgsta dėti į karštą kakavą, yra neįtikėtinai veiksmingi jaukai upėtakiams. Ypač gerai su šiuo masalu kimba vaivorykštiniai upėtakiai. Žvejai minėjo, kad zefyriukais nesunkiai galima suvilioti ir saulešerius.

8.Kumpis

Dar vienas pusryčių stalo reliktas puikiai tinka ne tik žvejams, bet ir žuvims. Vienas ypač sėkmingas profesionalus Masasiučetso šamų žvejys tvirtina, kad rūkytas kumpis yra nepamainomas jo žvejybos įrankis. Kodėl žuvims taip patinka kumpis? Paslaptis paprasta, žuvis ypač traukia kumpio kvapas, o riebaluose esantys aliejai ypatingai vilioja saulešerius, krapes ir šamus.

Kumpis

9.Sūris

Rinkitės kietą (tokį kaip čederis) ar kuo labiau dvokiantį sūrį ir susmulkinkite jį nedideliais gabalėliais. Garantuojame, kad jūsų šansai sugauti šamą ar upėtakį gerokai išaugs.

10.Riešutų sviesto sumuštiniai

Žinoma, riešutų sviestu kur kas paprasčiau vilioti žvejų atžalas, nei žuvis, tačiau jei bamblys ant stalo paliko prakąstą riešutų sviesto sumuštinį – tai jūsų auksinis šansas. Patyrę žvejai sako, kad riešutų sviesto sumuštiniai, kartais pagardinti paukščių lesalu arba česnaku, yra nepamainomi palydovai traukiant žvejoti menkių, šamų, karpių arba saulešerių.