Ūkanotoje Anglijoje apie 1880 m. atsiranda pirmoji inercinė ritė, pavadinimu „Nothingham“. Nors kinai kažką panašaus į ritę naudojo jau 300 – 400 m., tačiau šios žinios siekia senuosius dailės kūrinius ir juose vaizduojamus žvejus. Tai – visų dabartinių ričių, tiek inercinių, tiek neinercinių pirmtakė.

Paprastas, aiškus skridinėlio principas, davęs pradžią ritei, kurią ir laikyčiau pirmąja moderniųjų ričių pradininke, būtų dar 1891 m. gimusi „Hardy Perfect“ (išvertus iš angl. k. „Tobula“) muselinei žūklei skirta ritė. Ši ritė buvo legendinės Anglijos kompanijos „ Hardy“, įkurtos Viljamo Hardžio (William Hardy) ir Džono Džeimso (John James), gaminys. Yra žinoma, jog iki šios ritės sukūrimo „Hardy“ tik prekiavo žūklės įrankiais, bet jų negamino.

„Hardy Perfect“ ritė

Tiesa, modelio koncepcija buvo nusižiūrėta nuo tuo pat metu JAV kompanijoje „Orvis“ pagamintos panašaus tipo ritės, tačiau broliams Hardžiams pridėjus anglišką preciziškumą ir beveik tris metus tobulinusiems prototipą, „Tobula“ muselinė ritė tapo realybe. Nieko nesiskirianti savo minimalistinėmis formomis ir veikimo principu nuo šių dienų moderniųjų muselinių ričių, „Perfect“ tapo savo laikmečio žūklės įrankių tobulumo viršūne. Šio modelio analogas iki šiol gaminamas „Hardy“ kompanijoje, kaip išskirtinio dizaino simbolis.

Ari t'Hart ritės

Šiais laikais turime gausią paletę firmų, gaminančių puikias muselinei žūklei skirtas rites. Tarp jų tikrai būtų tokia muselių ričių padangių žvaigždė, kaip „Abel“. Tačiau kaip tikrą šių dienų atitikmenį „Perfect“ ritei ir savotišką avangardą galėčiau paminėti dizainerį Airitą Hartą (Ari t‘ Hart) ir jo sukurtus šedevrus.

Ari t'Hart ritė

Olandas, derinantis skirtingų formų elementus savo kūriniuose, taip pat viską paremiantis funkciniais ir novatoriškais inžineriniais sprendimais. Pasak Robio Vinramo (Robbie Winram) iš „Trout Fisherman“ žurnalo, leidžiamo Jungtinėje Karalystėje: „Tai žmogus, padaręs žūklės įrankiuose tą patį, ką „Apple“ kompiuteriuose“. Be to, viena iš jo sukurtų ričių yra eksponuojama moderniojo meno muziejuje Niujorke, o tai jau daug ką pasako apie šio kūrėjo gaminius.

Dar vienu proveržiu muselinių ričių pasaulyje galėtume laikyti JAV kompanijos „Waterworks - Lamson“ sukurtas rites, integruotas į pačią meškerės rankeną. Taip ritės svoris pasislenka kiek aukščiau meškerės svorio centrui. Pasak gamintojų, taip meškerės ir ritės „duetui“ sukuriamas nepriekaištingas balansas, reikalingas taikliam ir lengvam metimui. Ar tai pateisins meškeriotojų lūkesčius, pamatysime ateityje. O kol kas galime pasidžiaugti tuo, kad įrankių, skirtų muselinei žūklei gamintojai ant laurų tikrai nemiega ir stengiasi pateikti žvejams naujovių.