Japonija

Praeityje buvusi gan izoliuota šalis, šiais laikais Japonija diktuoja žūklės įrankių madas visame pasaulyje. Ypač tai pastebima spiningavime. Jau keliolika metų jaučiamas didelis žūklės įrankių projektuotų ar gamintų Japonijoje bumas. Ir ne tik žemyninėje Europoje, bet ir Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijoje ir net Amerikoje, jau nekalbant apie didžiąją Eurazijos dalį ir Rusiją.

Mados ir tendencijos, atkeliavusios iš tekančios saulės šalies, spėjo pakerėti ne tik lietuvaičių, bet ir viso pasaulio meškeriotojų širdis. Su „Rockfishing“ (skirtų žvejoti nuo vandenyno ar pajūrio priekrantės uolų) kotais sėkmingai ežeruose ir upėse gaudomi ešeriai ir sterkai ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. O iš Japonijos atkeliavusių upėtakiavimui skirtų spiningų tikrai galite rasti pats kiekvieną šio žūklės būdo atstovą mūsų šalyje ir užsienyje.

Firmos „Major Craft“ spiningas

Japonų gaminamus ir projektuojamus spiningus galėtumėme grubiai suskirstyti į kelias grupes: spiningai, skirti žvejybai jūrose ir vandenynuose (atviroje jūroje ir priekrantėje), skirti meškerioti amerikiniams ešeriams – basams bei upėtakiavimui skirti kotai. Pastarieji dar skirstomi į skirtus žvejoti natūralios kilmės upėse ir upeliuose ir į skirtus meškerioti upėtakius komerciniuose tvenkiniuose.

Tekančios saulės spiningų dizainas taip pat išsiskiria į dvi kryptis. Jei meškerykočiai skirti upėtakiavimui upeliuose, juose karaliauja klasika ir retro: kamštinės rankenos, ritės laikikliai su egzotiškos medienos inkrustacijomis, pasteliniais spiningų blankų atspalviais. Bet jei spiningai skirti žūklei jūroje ir vandenyne, vyraus futuristinis dizainas: juodos hyprono rankenos, tamsus blankų koloritas su tam tikrais ryškesniais akcentais ritės laikikliuose ir žiedų apvijose.

Kokios Japonijos kompanijos galėtų būti girdėtos ir mūsų lietuviškai ausiai? Turbūt visos žinomiausios: „Tenryu“, „MajorCraft“, „Tict“, „Graphiteleader“. Na, ir žinoma tokių gigantų, kaip „Daiwa“ ar „Shimano“ vietiniai padaliniai, gaminantys spiningus išskirtinai Japonijos rinkai.

Firmos „TENRYU“ upėtakinis spiningas

Tai kuo gi išskirtiniai Japonų spiningai, taip žavintys visą pasaulį? Visų pirma, spiningų inžineriniai sprendimai: pats spiningų anglies pluoštas (vien ką sako žymaus Japonijos koncerno „TORAY“ pavadinimas), meškerių blankų pynimai, žiedeliai bei ričių laikikliai (kompanija „Fuji“) būna projektuoti ir gaminti, remiantis naujausiomis ir pažangiausiomis technologijomis. Antra – tam tikrų modelių spiningai iš tekančios saulės šalies puikiai tinka subtiliai žūklei, kai naudojami ploni valai ir lengvi masalai.

Derėtų žinoti tik vieną aspektą – kartais japonų gaminti ar projektuoti spiningai, ypač jei jie gaminti vietinei rinkai ir skirti žūklei upeliuose ar nuo vandenyno, jūros priekrantės uolų, gali būti nepritaikyti didelėms apkrovoms ir stambioms žuvims. Tai lemia Japonijos vietinių žuvų rūšys ir porūšiai, kurių individai nebūna patys didžiausi.