Kasmet vis kitame Europos mieste rengiama EFTTEX paroda šį savaitgalį savaitgalį vyksta Budapešte. Vengrijos sostinėje ji vyko ir prieš septynerius metus – 2009-aisiais. Tad dabar labai tinkamas momentas palyginti, kaip žūklės įrankių rinka pasikeitė per tuos metus.

Šiemet EFTTEX dalyvauja 223 įmonės, o tai yra šiek tiek mažiau nei prieš 7 metus, kai parodos dalyvių buvo 239.

Daugiausia įmonių atstovauja Kinijai, kuri yra smarkiai atsiplėšusi nuo kitų lyderių. Iš Azijos milžinės į Budapeštą atvyko net 26 įmonės, kai antra didžiausia parodos dalyvė JAV šiemet čia turi 17 bendrovių. Beje, 2009-aisiais Kinijai atstovavo 21, o JAV – 23 žūklės reikmenų įmonės.

Azija apskritai dominuoja šiųmetinėje EFTTEX parodoje. Dar 14 kompanijų į Vengriją atvyko iš Japonijos, 11 – iš Taivano, dar 12 iš kitų penkių Azijos šalių, iš viso 63 įmonės iš šio žemyno.

Prieš septynerius metus neabejotina parodos lyderė buvo Italija. Net 37 šios šalies bendrovės ketino Vengrija pasinaudoti kaip tramplinu į Rytų Europos rinką. Tačiau ekonominė krizė ir iki šiol neužtikrinta Italijos ekonomika padarė savo – šiemet italams atstovauja 16 įmonių. Taip pat 16 EFTTEX dalyvių atvyko iš Didžiosios Britanijos, 14 – iš Lenkijos, 12 atstovauja šiųmečių parodos namų šaliai Vengrijai.

Po vieną parodos dalyvį atvyko iš Madagaskaro (žvejybinius laivus gaminanti šios šalies bendrovė apskritai yra vienintelė Afrikos atstovė) ir iš Graikijos. Pernai tarp tokių vienišų vilkų EFTTEX buvo ir lietuviai – išmaniojo sonaro „Deeper” gamintojai.

Beje, apie 50 šiųmetinių EFFTEX dalyvių yra naujokai šioje parodoje. Geras ženklas, nes tai reiškia, kad žūklės reikmenų rinkoje vis atsiranda naujų įdomių žaidėjų.