1948 metais įkurta kompanija „St. Croix” ilgai visus savo įrankius gamino tik Jungtinėse Amerikos Valstijose esančioje gamykloje, kurioje kiekvienas gamybos etapas buvo griežtai kontroliuojamas ir prižiūrimas. Tai garantavo nepriekaištingą kotų kokybę, tačiau kartu lėmė ir aukštą jų kainą.

Visgi besikeičiantis pasaulis privertė keistis ir „St. Croix”. Prieš kurį laiką ši bendrovė atidarė dar vieną gamyklą žymiai mažesnių kaštų šalyje – Meksikoje. Čia amerikiečiai pradėjo gaminti kotus, kurie, jų teigimu, yra lygiai tokios pačios kokybės, tačiau gerokai pigesni.

Ne taip seniai „St. Croix” pristatė Meksikoje gaminamų „Mojo” spiningų seriją, kurios gaminių kainos Lietuvoje prasideda nuo maždaug 130 eurų, o dabar siūlo dar vieną toje pačioje gamykloje atsiradusią spiningų seriją, kuris yra dar pigesnė. Iš pradžių šie spiningai buvo pristatyti praėjusių metų ICAST parodoje, o dabar juos jau galima įsigyti ir daugelyje užsienio internetinių parduotuvių. Tik laiko klausimas, kada jie pasirodys ir mūsų šalyje.

St. Croix „Mojo” spiningai

Naujosios „BassX” serijos spiningai už Atlanto kainuoja tik 100 JAV dolerių (apie 84 eurus). Šioje serijoje siūloma 10 kastinginių ir 4 žūklei beinercinėmis ritėmis skirti spiningai. Jų ilgis nuo – nuo 1,98 iki 2,15 metro, daugumą kotų skirti mėtyti masalams nuo 10 iki 28 gramų, tačiau yra ir keletas skirtų kiek mažesniems ar didesniems svoriams.

Nors šie spiningai pirmiausia skirti žūklei vobleriais, juos jau išbandę amerikiečių žūklės žurnalistai rašo, jog įrankių jautrumas leidžia puikiai gaudyti ir guminukais – pasirinkus tinkamo svorio galvakablius jaučiamas kiekvienas masalo prisilietimas prie dugno, o žuvies kibimas į ranką perduodamas lyg elektros smūgis.

Ne vienas Amerikos žūklės tinklaraštininkas šiuos spiningus drąsiai vadina geriausiais įrankiais kainų iki 100 JAV dolerių kategorijoje. Ir nieko keisto – juk tai „St. Croix”.