Ritės dydis ir svoris

Jei ieškote ritės būtent dugninei meškerei, pamirškite visas mažas rites – 3000 – 4000 dydžio pagal „Shimano“ klasifikacija bus pats tas. Žinoma, didesnė ritė sveria kur kas daugiau, bet juk gaudydami dugnine meškerės rankose nuolat nelaikome. Tad svarbesnė šiuo atveju bus kita didesnių ričių ypatybė – jų galia ir patvarumas. Žinoma, jei gaudote itin lengva „picker“ tipo dugnine meškere, skirta mėtyti svorius iki 30 – 40 gramų, niekur nesidėsite ir teks rinktis mažesnę ritę, bet Lietuvoje populiaresnės galingesnės ir universalesnės dugninės.

Dugninė meškerė

Būgnelis, ant kurio vyniojamas valas, vienas svarbiausių dugninei meškerei skirtos ritės elementų, nuo kurio priklausys jūsų metimo atstumas ir tikslumas. Pirma, būgnelis turi talpinti nemažą atsargą valo. Bet dar svarbiau, kokio jis pločio ir iš kokios medžiagos pagamintas. Dugninės meškerės ritės būgnelis turi būti platus, vadinamojo „long cast“ tipo – nuo tokio valas slysta lengviau, metimai būna sklandesni ir tikslesni. Geriausia, jei būgnelis yra metalinis ar bent jau jo kraštai yra padengti kokiu nors metalu. Tai ne tik palengvina valo slydimą, bet ir leidžia naudoti pintus valus, kurie įrankiui suteikia daugiau jautrumo.

Dugninė meškerė

Ritės perdavimo santykis

Ritės perdavimo santykis nusako, kiek vijų valo ant būgnelio suvyniojama vienu rankenėlės apsukimu. Kuo tas santykis didesnis, tuo greičiau ritė vynioja valą. Didelė ritės sparta dugninėje žūklėje yra nemažas privalumas, nes leidžia greičiau suvynioti valą. Ypač tai aktualu, kada žvejojama iš didelio atstum, nes vilkti šėryklėlę 70 ar 80 metrų tikrai gana nuobodu. Tačiau nereikia mestis į kraštutinumus. Esmė ta, kad kuo didesnis ritės perdavimo santykis, tuo ta ritė būna silpnesnė. Nieko nepadarysi – kurį nors vieną ritės privalumą norintys išryškinti gamintojai būna priversti aukoti kažką kitą. Vis dėlto dugninės meškerės ritės negauna tokių apkrovų, kaip spiningaujant, tad ritę su 5:5 ar 6:2 perdavimo santykiu galite rinktis drąsiai. Žinoma, jei jūsų tikslas karpiai ar kitos tikrai didelės ir stiprios žuvys, geriau apsidrausti ir rinktis lėtesnę, bet galingesnę ritę.

Dugninė meškerė ir ja sugautas laimikis

Kilpelės valui tvirtinti kokybė

Rodos, tai visiška smulkmena, absoliučiai nereikšminga detalė. Bet tik ne kalbant apie dugninę meškerę. Žvejodami dugnine už šios kilpelės fiksuojame valą, kad metimai visąlaik skrietų tokiu pačiu atstumu. Tad metimas po metimo ši detalė gauna išties nemažą apkrovą. Jei ji bus nekokybiška, prastai pritvirtinta, anksčiau ar vėliau paprasčiausiai nulūš. Jei kilpelės kraštai bus nelygūs ir aštrūs, valas toje vietoje bus pažeistas ir kurio nors metimo metu paprasčiausiai nutūks.