JAV

Turbūt sunkiai rasime šalį, kurioje spiningavimas būtų toks populiarus. Vien ko verta plačiaburnių amerikinių ešerių – basų – meškeriojimo lyga, garsi visame pasaulyje. O kur dar įspūdingų dydžių lydekos – maskinongai – ar migruojančios plienagalvės lašišos?

Tokia šalis turi turėti begalę gamintojų ir prekių ženklų. Ir tikrai turi: „G.Loomis“, „Lamiglas“, „St.Croix“, „Fenwick“, „Talon“ ir dar begales kitų garsių vardų. Na, kadangi visoms JAV esančioms ir spiningus kuriančioms kompanijoms neužtektų aprašyti ir keliolikos pastraipų, apsiribokime ties įdomesnėmis.

Kompanija „G.Loomis“ yra įkurta aistringo žvejo ir genialaus inžinieriaus Gary Loomis. Tai jis spiningų gamyboje vienas pirmųjų pasaulyje pradėjo naudoti muselinių meškerykočių blankus. Kodėl, paklausite? Na, tuo metu rinkoje tiesiog nebuvo reikiamų savybių spiningų. Jie buvo per „kieti“, mažai amortizuojantys ir skirti žvejoti storais valais. O Gary turėjo kiek kitokią spiningo koncepciją. Jam reikėjo delikačių, bet kartu ir galingus žuvies spurtus „atlaikančių“ kotų.

Tuo remdamasis jis ir kūrė žymiuosius savo anglies pluoštus su kodiniais pavadinimais: GL2, GL3 IMX ar GLX. Visas „G.Loomis“ spiningų dizainas yra gan nuosaikus ir lakoniškas, o išskirtiniausia jų detalė turbūt būtų priekyje esantis ritės laikiklio sriegis, kai kuriuose modeliuose išlikęs iki šių dienų.

„G.Loomis“ ritės laikiklio konstrukcija

„G.Loomis“ kompanija, kaip ir dera tikrai JAV atstovei, gamina begalę specializuotų, tam tikroms žuvų rūšims, naudojamiems masalams ar žvejybos būdams skirtų kotų. Ir nors kompanija „G.Loomis“ jau senai yra parduota garsiam Japonijos koncernui „Shimano“, o pats Gary jau senokai dirba su kitu prekiniu ženklu, pavadinimu „EDGE“, išskirtinių spiningų kūrimo dvasia joje gyvuoja ik šiol.

Kita JAV kompanija, „St.Croix“, savo istorijoje gal neturėjo tokio ryškaus vardo, kaip Gary, tačiau rinkoje užsirekomendavo kitais būdais. „St.Croix“ ne tik „pynė“ savitus anglies pluošto blankus, bet smarkiai investavo į tikslias bei kokybiškas meškerių surinkimo technologijas. Tokiu būdu jų gamyklose atsirado lazeriniai žymėjimai.

„St.Croix“ spiningai

Be to, kad „St.Croix“ projektuoja, gamina ir surenka spiningus JAV ar Meksikoje, kompanija išsiskiria ir gan demokratiška savo gaminių kaina. Reikia pabrėžti, kad ilgus metus, būdama nuosaikaus, kaip ir įprasta JAV, dizaino šalininke, pastaraisiais metais „St.Croix“ spininguose galime rasti naujų dizaino elementų: įdomių rankenų, gan savitų ričių laikiklių. Be specializuotų įrankių, „St.Croix“ gamina ir daug universalios paskirties spiningų.

Taigi, kokius apibendrinimus galime daryti apžvelgę šias kompanijas? Visų pirma, JAV išlieka spiningavimo mokyklos lopšiu net ir pasauliniu mastu. Jų meškerykočiai išsiskiria ne tik dizainu, bet ir technologinėmis naujovėmis. Ir nors Japonijos kompanijų įtaka pasaulinėse spiningų kūrimo „madose“ pastaraisiais metais ypač ryškiai matoma, tačiau JAV lieka viena iš šalių lyderių, kuriančių savitus ir įdomius (net ir lietuvio meškeriotojo skoniui) spiningo meškerykočius.