Tai gali būti spiningavime naudojai suktukai ir segtukai, skirti greitai pakeisti dirbtinius masalus, arba plūdinės ir dugninės disciplinose naudojami „mažmožiai“, jungiantys pavadėlius ar sistemėles su pagrindiniu valu. Tai mažos, bet labai svarbios, „jungtys“. Neretai lūžęs segtukas ar atsisegęs suktukas gali lemti liūdną kovos su gyvenimo žuvimi baigtį.

Suktukai

Suktukai gali būti viengubi, dvigubi ir net trigubi. Pastaruosius vertėtų naudoti esant ypač dideliam masalo sukimuisi pvz., žvejojant palaidyne, dviem musės lervomis, kurios „sukuria“ vadinamą propelerio efektą.

„Retro“ suktukai

Taip pat skiriasi suktukų konstrukcija. Vieni iš pačių prasčiausių būtų susuktas „ausytes“ turintys „sukučiai“. Tokio tipo „mažmožių“ tikrai vertėtų vengti. Na, nebent juos naudosite mažoms apkrovoms pvz., prisegti plūdes ar šėryklėles prie valo.

Tinkamos konstrukcijos suktukai

Kito tipo suktukai būtų storesnės vielos, išlenktas „ausytes“ turintys gaminiai. Tokio tipo „sukučius“ drąsiai galite naudoti ir didelėms apkrovoms. Svarbu tinkamai parinkti dydį ir jų išlaikomo svorio testą. Ruošiantis susigrumti su stipriomis žuvimis, tokiomis kaip lašišos ar didelės lydekos, vertėtų pasirinkt daugiau kilogramų išlaikančius suktukus.

Tiesa, metalo, iš kurio pagaminti suktukai, kokybė tai pat būna skirtinga. Todėl visada vertėtų rinktis kartais brangiau kainuojančius, bet kokybiškesnius gaminius.

Suktukas su mikro segtuku skirtas greitam pavadėlių keitimui

Segtukai

Jų taip pat būna pačių įvairiausių. Renkantis juos taip pat reikėtų kreipti dėmesį į jų konstrukciją. Iš plonos vielos su metalinės plokštės užsegimu gaminami segtukai būtų pats netinkamiausias pasirinkimas. Na, nebent, kaip jau ankščiau minėta, juos naudosite plūdei ar šėryklėlei prisegti.

Spiningavimui tinkamiausi būtų iš vientisos vielos išlankstyti segtukai. Jų savaime, nuo apkrovos „užsirakinanti“ konstrukcija, neleis jam atsisegti.

Tinkamos konstrukcijos segtukas

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į segtuko vietos, kur jis jungiamas su masalu, lenkimo kampą – kuo jis platesnis, tuo laisviau dirbtinio masalo kilputė, o ir jis pats, galės judėti vandenyje.

Šiais laikais yra atsiradę mikro segtukai, skirti greitai pakeisti pavadėlius, naudojamus žvejojant plūdine ar dugnine meškere. Jie turi savotiškus guminius fiksatorius, su kuriais greitai ir paprastai galima uždėti ar nuimti pavadėlį.

Ne itin patvarios konstrukcijos suktukas su segtuku

Dar kitokie yra iš tvirto plastiko gaminami, „Method“ tipo dugninės sistemėlėse ar karpinei žūklei su „Fiksuoto svarelio“ sistema skirti segtukai. Tai labiau nišiniai gaminiai, plačiau naudojami vienos, konkrečios žvejybos disciplinos gerbėjų.