Dabar truputį apie savo gamybos masalus. Sukrė vizualiai atrodo labai nesudėtingas masalas. Bet taip atrodo tik iš pirmo žvilgsnio, kol nepabandai ja gaudyti. Kad masalas gerai dirbtų, būtina atkreipti dėmesį į daugybę detalių. Net su kinišku guminuku iš prekybos centro didelių problemų metant ir traukiant neturėsite, tik kad žuvis nelabai kibs. O su besisukančiomis blizgėmis viskas yra kitaip. Nekokybišką besisukančią blizgę sunku mesti, ji kliūva už valo, susuka valą, lapelis kimba prie šerdies, sutrinka masalo darbas, reikia nuolat tampyti, kad lapelis pradėtų suktis… ir dar daugybė visokiausių nemalonių problemų, dėl kurių kai kurie ir atsisako šio masalo, gali kilti.

Bet jei jūs rasite ir įsigysite žinomo gamintojo, teisingai, kokybiškai pagamintą, besisukančią blizgę, ji jūsų tikrai nenuvils. Ir net jei ji nebus jūsų pagrindinis masalas, tai tikrai ras vietos jūsų masalų dėžutėje. Jei nepatingėsite kartais ją įmesti į vandenį, pamatysite, kaip jus nudžiugins sukre pagauti laimikiai.

Jano Prialgausko sukrės

Mano gamybos sukrės vyresnio amžiaus žvejams tikrai neturėtų būti naujiena. Tai prieš daug metų, dar sovietų laikais, gamintų besisukančių blizgių ,,Baikal Universalnaja”, kurias gerais žodžiais ir dabar prisimena seni žvejai, analogas. Dabar, laiko ir patirties bei naujų technologijų ištobulintos, jos vėl atgimė naujam gyvenimui.

Kaip žinote, sukrės yra įvairių tipų. Tai nusako lapelių forma. Šioje spiningo masalų klasėje yra netradicinių sukrių, kurių tipą nusako jų konstrukcija. Tokios yra ir mano gaminamos sukrės, kurios angliškai vadinamos in-line. Šios sukrės skiriasi nuo klasikinių tuo, kad lapelis prie ašies tvirtinamas ne lankeliu, o tiesiog užveriamas ant jos per lapelio priekyje išgręžtą, griežtai riboto diametro ir formos skylutę. Kitaip tariant, lapelis užvertas ant masalo ašies kaip kepsnys ant iešmo.

Jano Prialgausko sukrės

Sukrės pagrindas yra konkrečios formos, išgaubimo ir svorio lapelis. Kai masalas plukdomas, vanduo slegia įdubimą ir sukrės lapelis ima suktis. Lapelis sukasi vienodu greičiu, kuris priklauso nuo masalo traukimo greičio. Šis stabilumas – labai svarbus dalykas, nes kaitaliojant masalo plaukimo greitį galima sukelti įvairaus stiprumo virpesius, viliojančius plėšrias žuvis. Šis lapelio sukimosi ypatumas nesikeičia, jei masalas plukdomas ne prieš srovę, o pasroviui. Tad in - line tipo sukrės – patys patikimiausi masalai, ,,kurie užsiveda” vos pasiekę vandenį. Jomis labai patogu žvejoti srovėje, nes šie masalai plaukia tiksliai toje gelmėje, į kurią juos nugramzdinate.

Lapelio svoris, forma ir jo konstrukcija suteikia masalui labai geras aerodinamines savybes. Masalas labai gerai ir toli metasi. Mano gaminamos sukrės yra trijų diydžių ir formų: sukrė Nr. 1 yra 9 ir 10 g svorio. Tai labai universalus masalas. Ja sėkmingai gaudomi tiek ešeriai, tiek lydekos. Žvejai atsiunčia nuotraukų, kuriose matomi pagauti net upėtakiai.

Antro numerio sukrės yra 11 ir 12 g svorio. Tai ypatingas masalas lydekoms. Sėkminga lapelio forma ir svoris skleidžia vibracijas, kurių lydekos „nervai neatlaiko“ – jos atakuoja. Sukrė išbandyta įvairių pasaulio šalių vandenyse, pagauta daugybė įvairiausios plėšrios žuvies. Geriausias masalo darbinis gylis iki trijų metrų, nors aš ir penkių metrų gylyje esu suviliojęs gražių lydekų. Šito masalo privalumas toks, kad jis ir skęsdamas į gylį „dirba“, o įtempus valą jaučiama, kaip sukrės lapelis, besileisdamas į dugną, sukasi. Ir dažnai būtent jam besileidžiant, netoli dugno, sulaukiu kibimo.

Sukre sugautas laimikis

Lapelio forma suteikia masalui galimybę keisti lapelio sukimosi kryptį. Tolygiai ,,vedant“ masalą, truputį pakeitus ritės sukimosi greitį ar padarius pauzę, lapelis pradeda suktis į priešingą pusę, apie savo ašį. Naudojant pavadėlį su suktukais (kas rekomenduojama gaudant lydekas) dėl šių masalo savybių sukrė nesusuka valo. Galimi įvairūs vedimo variantai: galima vesti tolygiai arba su pauzėmis ar pagreitėjimais. Pasirinkimą palieku žvejo fantazijai. Aš dažniausiai stengiuosi sukrę traukti labai lėtai, beveik ties sustabdymo riba. Traukimo greitis nusako, kokiame gylyje gaudoma. Kai masalas gerai dirba, jūs ir pats pradėsite jausti, kaip ir kokiu greičiu reikia jį vesti. Paskutinį kartą sukrė labai sėkmingai pasiteisino pasaulio čempionate Airijoje, kur, gaudant trijų metrų gylyje, pagal rezultatus lenkė visus kitus masalus.

Trečio numerio Sukrės yra 12 g svorio. Lapelio forma ir masalo svoris suteikia masalui labai geras aerodinamines savybes, masalas labai toli ir gerai skrieja. Dėl kitokios lapelio formos ir kampo masalą galima vesti labai mažame gylyje. Užtenka 10-20 cm švaraus vandens sluoksnio, kad būtų galima sėkmingai ja gaudyti.

Jano Prialgausko sukrės

Kaip tik su šito numerio ir modelio sukre labai sėkmingai gaudėme pasaulio lydekų gaudymo čempionate Rumunijoje, kur gylis siekė metrą. Ant dugno žolės kilimu buvo nuklotas visas sukrės traukimo takas. 50-70 cm aukščio žolėse pasislėpusios plėšrūnės godžiai puldavo žolės paviršiumi traukiamą masalą. Net už trišakio užsikabinus žolei, masalo darbas nepakinta, nes lapelis sukasi toliau. Pastebėjimas: anksčiau, užkibus kokiai žolei ant trišakio, greitai surinkdavau valą, nuimdavau žolę ir vėl mesdavau, sugaišdamas daug laiko. Keletą kartų sulaukiau kibimų pataikius į žoles. Staigiu judesiu atkabinus sukrę ramiai vesdavau ją. Ir kibdavo. Dabar taip elgiuosi dažnai.

Apie spalvas – sukrės turi plačią spalvinę gamą. Mano manymu, Sukrės spalva – labiau žvejo skonio reikalas. Norėdamas įsitikinti, po kiekvienos sugautos lydekos pakeisdavau sukrės spalvą, tačiau kibimas nepasikisdavo. Šio masalo pagrindinis ginklas yra jo vibracija. Svarbiausia: gaudyk, tikėk masalu, ir pagausi. Visiems gero kibimo!