Kaip ir prieš dvidešimt metų, metalinės blizgės margina­mos kaldiniais – žvynelių piešiniu, akies, žiaunų kontūru, bet taip pat naudojami kiti masalų apdailos būdai. Blizgės dažo­mos vandeniui atspariais dažais, oksiduojamos, kad pajuostų, dengiamos variu, sidabru, kad metalas įgytų matinį atspalvį. Labai populiarios yra emaliuotos blizgės, kurios tradiciškai su­daro didelę dalį švedų, ukrainiečių ir lenkų gamintojų asorti­mento. Ypatingomis emalėmis dekoruotos „Mosca” (Italija) vartiklės „Safir”. Visos spalvinės vingrybės blizgėms dekoruoti reikalingos tam, kad masalą galima būtų priderinti prie žūklės sąlygų ir žuvų apetitų. Žvejas šiais visuotinos sku­bos ir užimtumo laikais dažniausiai negali pa­sirinkti žūklės datos, ją nustato kalendorius.

Laisvi tik šeštadieniai ir sekmadieniai, bet sa­vaitgaliais oras ne visada palankus žūklei.

Tradicinė formulė, kuri įkalama į galvą kiek­vienam spiningautojui karjeros pradžioje ir kuri sako, jog saulėtu metu gaudoma auk­saspalviais, o apniukusiu – sidabraspalviais masalais, keičiantis atmosferos slėgiui, tam­pa netinkama.

Jau minėta, kad eksperimentuojama su „Minnow” vartiklėmis, pagamintomis iš plastikų, nes tų masalų apkūnumas sukuria labai tikrovišką grobio iliuziją.

Vartikies galima dekoruoti kuo įvairiausiais piešiniais, kuriamais naudojant naujas technologijas. Tačiau pastaruoju metu meta­linių blizgių renesansą paskatino atrastas naujas būdas mar­ginti piešiniais metalinius paviršius.

Tai – vadinamosios trijų dimensijų arba holograminės dan­gos, kurios idealiai imituoja vandenyje tūrinį žuvelės atvaizdą. Antra, hologramos vaizduoja absoliučiai tikroviškas konkrečių žuvų rūšių imitacijas, kurias po vandeniu net patyrusi akis ne iškart atskiria nuo gyvų gentainių. Visų tipų trijų dimensijų bliz­gės dabar tapo vienos efektyviausių spiningo masalų.

Daugiau žvejybos naujienų rasite portale gowild.lt