Didžiosios Britanijos parlamentui buvo įteikta peticija, kurią pasirašę meškeriotojai reikalauja uždrausti naudoti trišakius kabliukus absoliučiai bet kokioje žūklėje ir leisti naudoti tik vienšakius. Šią peticiją inicijavo Anglijoje gerai žinomas aplinkosaugos mokslų daktaras, tvaraus verslo profesionalas ir žvejys Stuartas McLanaghanas. Tokius pakeitimus jis motyvuoja žuvų gerove.

„Jei norime išsaugoti vietines žuvų rūšis, kad jomis ir jų meškeriojimu galėtų džiaugtis ateities kartos, privalome uždrausti daugiau nei vieną atšaką turinčius kabliukus tiek gėluose vandenyse, tiek jūroje. Mes prašome keisti valstybės politiką ir vieną žūklės įrankį leisti apginkluoti tik vienu vienšakiu kabliuku”, – teigia jis.

S. McLanaghanas teigia, kad naudojant trišakius kabliukus užtrunka žymiai ilgiau, kol žuvis būna atkabinama, todėl ji patiria daugiau streso, būna labiau sužalojama, o tai mažina jos išgyvenimo tikimybę po paleidimo. Anot jo, nėra absoliučiai jokio pagrindo, kodėl turėtų būti ginamas dvišakių ar trišakių kabliukų naudojimas.

Tačiau prieš tokius pasiūlymus sukilo ne vienas Didžiosios Britanijos lydekų žūklės klubas. Lydekautojai griežtai pasisako prieš tokius draudimus ir teigia, kad vienšakis kabliukas žuvims gali būti kur kas žalingesnis. Kaip žinia, Jungtinėje Karalystėje lydekos itin dažnai gaudomos dugnine meškere, kaip masalą naudojant negyvą žuvelę.

„Beveik visi geriausi lydekų žūklės profesionalai naudoja išskirtinai trišakius kabliukus. Tačiau mes edukuojame lydekautojus ir mokome juos, ką daryti, kad lydeką masalą griebtų taip, kad kabliukas įsikirstų į jos nasrus ir nebūtų nurytas giliai. Taip pat visi lydekautojai puikiai žino, kaip kabliuką išsegti padarant kuo mažiau žalos žuviai”, – tvirtina žinomas lydekų žūklės specialistas Alanas Dudhillas.

Pasak jo, žvejojant vienšakiu kabliuku pasitaikys daug daugiau atvejų, kai lydeka masalą praris labai giliai, o jau tada nebus jokio skirtumo, koks kabliukas pririštas valo gale – žala žuviai bus žymiai didesnė.

Kuo baigsis diskusijos Didžiojoje Britanijoje, dar pamatysime. Tuo metu mūsų šalyje vis dar paleidžiama reta lydeka, tad ir tokie svarstymai didelei daliai lietuvių meškeriotojų gali pasirodyti absurdiški. Kita vertus, visos žūklės mados iš Vakarų anksčiau ar vėliau atkeliauja ir pas mus, tad kažkada apie tai greičiausiai vis garsiau kalbėsime ir Lietuvoje.