Plėšrūnų pagrindinė mitybinė bazė

Visada reikia atkreipti dėmesį į tai, kokiomis žuvelėmis minta plėšrūnai konkrečiame ežere ar konkrečiu metų laiku. Tai padaryti kartais yra labai sunku, bet žvejiško eksperimento būdu tai padaryti galime. Tarkime, jei jūs spėjate, kad pagrindinėmis jūsų „medžiojamų“ plėšrūnų aukomis tampa aukšlės, seliavos ar ežerinės stintelės, pasirinkite silikoninius masalus su gan siauru kūneliu ir ganėtinai didele, kanopą primenančia uodega. Paprastai tokie guminukai pasižymi ypač aktyviu savo uodegėlės darbu ir gan nedidele amplitude judančiu kūnu. Jie imituoja prieš tai išvardintų žuvelių kūno judesius ir puikiai vilioja plėšrūnus, ypač šiltuoju metų laiku.

Masalas siauresniu kūneliu

Visai kitokia situacija yra su plėšrūnais, mintančiais daugiausia kuojomis, karšiukais ar ešeriukais. Šiuo atveju reikėtų pasirinkti masalus su panašia uodega, bet kiek platesniu kūneliu. Tokios guminuko linijos yra ypač geidžiamos lydekų bei didelių ešerių. Jų gana lėtas kūno judėjimas ir tankiai virpanti uodegėlė iš proto varo bet kurį plėšrūną. Ypač tokio tipo masalai yra naudingi šaltuoju metų laiku, kai plėšrūnai nesidomi aktyviai „dirbančiu“ masalu ir yra labiau linkę rinktis didesnį bei pasyvesnį dirbtinį vilioklį.

Masalas platesniu kūneliu

Metų laikai

Į tai būtina atkreipti dėmesį. Paprastai pavasarį ar vasaros pirmoje pusėje, plėšrūnai renkasi mažesnio dydžio dirbtinius masalus, kurie imituoja ką tik išsiritusį mailių ar kiek didesnes, jau ūgtelėjusias žuveles. Rudenį ir vasaros antroje pusėje – viskas yra atvirkščiai. Tiek lydekos, tiek ešeriai, tiek kiti plėšrūnai yra linkę rinktis kiek sotesnį kąsnį, didesnes žuveles.

Masalas platesne uodegėle

Atvėsus vandeniui, ypač perspektyvūs tampa silikoniniai masalai, turintys gan plačią, skiauterę ar pjautuvą primenančią, uodegą. Šio tipo guminukų uodegėlės virpa plačia amplitude ir gan tankiai. Tokie dirbtiniai masalai „dirba“ net traukiami labai lėtai. Tačiau, net ir šiltuoju metų laiku, mes galime naudoti šio tipo masalus. Tik su kiek siauresne uodegėle. Šiuos masalus, praeityje liaudyje vadinamais tvisteriais, puikiai graibstė, ir ateityje, manau, dar graibstys, ešeriai. Nors iš pirmo žvilgsnio, šie silikoniniai masalai labiau primena kažkokią kirmėlę, tačiau mažesnieji modeliai puikiai imituoja mailiaus judesius po vandeniu.

Bendros taisyklės

• Platesnio kūnelio masalas visada judės vangiau, nei turintis gan liekną „taliją“.
• Silikoninių masalų uodegėlės virpės tankiau ir „dirbs“ aktyviau, kai bus sujungtos su siaura kūnelio pabaiga.
• Tvisterio tipo silikoniniams masalams galioja tos pačios taisyklės: platesnė uodega – lėtesnis „darbas“ ir atvirkščiai.
• Šaltuoju metų lauku žuvys dažniau linkusios griebti vangiau „dirbantį“ masalą. Tuo tarpu šiltuoju periodu, drąsiai galite naudoti aktyviai judančius dirbtinius vilioklius.