Plūdinė meškerė

Žvejojant plūdine meškere, daugiausia naudojamos šios trys svarelių formos: ištęstas lašas, rutulys ir cilindras. Ištęsto lašo formos svareliai dažniausiai būna slankiojantys; rutulio ar cilindro formos – užspaudžiami.

Kur kokius svarelius naudoti? Jeigu žvejojate palaidynės tipo meškere upėje, tinkamiausias pasirinkimas būtų vienas slankiojantis ištęsto lašo formos svarelis su keliais užspaudžiamais švininiais šrateliais. Taip sumontuota sistemėlė pinsis mažiau, ypač metant didesniu atstumu. Meškeriojant su waggler tipo ir dar pasunkintomis plūdėmis, reikėtų rinktis rutulio formos užspaudžiamus svarelius.

Cilindro formos „Styles“ užspaudžiami svareliai

Jeigu meškeriojate meškere be ritės, plūdės yra lengvos, o metama netoli, tinkamesni būtų rutulio ar cilindro formos užspaudžiami svareliai. Pastarieji svareliai retai naudojami mūsuose (na, gal išskyrus žvejus sportininkus), bet yra pakankamai populiarūs Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir angliškai yra vadinami „Styles“. Tokių svarelių variacijomis ir išdėstymais ant valo galime itin preciziškai pateikti mūsų siūlomą masalą žuvims.

Dugninė

Šioje žūklės disciplinoje naudojama išties daug svarelių formų: plokšti, trikampiai, ištęsto lašo ir t.t. Pagrindinės taisyklės, renkantis svarelio formą dugninei žūklei, yra dvi: pirma – kaip toli norime nusviesti masalą, antra – kokio stiprumo yra srovė upėje ar jūroje. Jeigu norite užmesti toli – naudokite rutulio arba labai stipriai ištempto lašo formos svarelius. Jei norite, kad svarelį kuo mažiau veiktų upės srovė, naudokite plokščius arba trikampio, stačiakampio formos briaunuotus svarelius. Esant didelėms bangoms ir povandeninėms srovėms jūroje, reikėtų išbandyti specialius svarelius – inkarus, su atlenkiamais vieliniais kabliais.

Jūrinei žūklei dugnine nuo kranto skirti svareliai

Spiningas

Spiningavime dažniausiai jau pats masalas turi reikiamą svorį. Atskirai svareliai naudojami žvejojant tam tikru žūklės stiliumi. Kaip pavyzdį galėtume pateikti „Dropshot“ sistemą, kai svarelis guli ant dugno, o kabliukas ant valo kabo virš jo. Dažniausiai meškeriojant „Dropshot“ sistema naudojami dviejų formų svareliai: cilindro ir ištęsto lašo. Pastarieji naudojami žolėtose ir dumblėtose vietose, o cilindro formos – akmenuotose, nes tokia svarelio „figūra“ yra linkusi mažiau strigti tarp „riedulių“.