Žūklės reikmenų parduotuvėse galima rasti nemažų, bet labai plonos skardos vartiklių. Deja, tokių beveik nesiūlo lietuvių gamintojai, tad tenka dairytis į brangesnį skandinavišką ar japonišką asortimentą. Tačiau verta, nes lengva, bet gana plati vartiklė vasarą gali išgelbėti ir, rodos, pačią nesėkmingiausią dieną.

Pagrindinis medžiojančių lydekų jutimo organas yra tikrai ne akys, kaip galvoja nemaža dalis meškeriotojų, o šoninė linija. Būtent dėl to vartiklės turi pranašumą prieš kitus masalus. Tingiai nuo šono ant šono besivartančią blizgę lydeka pajunta iš labai toli, o vandens virpesių perduodama informacija lydekai sako, jog šalia yra nemažas, bet lengvas grobis, mat vartiklės judesiai primena sužeistą ir vandenyje besivartančią auką – karšioką, kuoją, plakį ar kitą žuvį.

Plonos skardos vartikles net pačiu vandens paviršiumi galima traukti labai lėtai, masalą pateikiant virš vandenžolių, kuriose budi lydekos. Tokios blizgės puikiai dirba ne tik traukiamos. Skęsdamos jos taip pat lėtai vartosi nuo šono ir lydekai primena jėgų netekusią ir ant dugno besileidžiančią žuvelę. Tad traukiant tokias vartikles verta daryti trumpas pauzes, leisti masalui pasivartyti skęstant ir vėl pradėti judėti.

Beje, tokių lydekinių plonos skardos blizgių siūlo ir kinai, jų galima rasti ir kai kuriuose prekybos centruose. Tai jų nepirkite. Iš pažiūros tos blizgės visai tokios pačios kaip garsių gamintojų, rodos, ir lydekai neturėtų būti skirtumo, koks ten gelžgalis prikabintas. Bet faktas lieka faktu – iš nežinia kokio metalo nukaldintos pigios blizgės lydekoms nepatinka ir viskas.