Jei esate gaudę lynus, tikrai žinote, kad didžiausias iššūkis yra šias žuvis privilioti į žūklavietę. Iš esmės lynams patinka ir įvairiausi jiems skirti gamykliniai jaukai, tačiau jie turi vieną didelę bėdą – yra pernelyg smulkios frakcijos, todėl į žūklės vietą akimirksniu privilioja tuntus smulkių žuvų: raudžių, kuojų, aukšlių, karšiukų, plakių.

Todėl patyrę lynų gaudytojai jau seniai numojo ranka į gamyklinius jaukus ir lynus vilioja vienu paprastu, bet labai rezultatyviu būdu.

Taigi, norėdami pasiruošti šio jauko keliausime ne į žūklės reikmenų parduotuvę, o ten, kur prekiaujama pašaru tvenkiniuose auginamoms žuvims. Čia pirkite patį paprasčiausias žuvų šėrimui skirtas granules. 10 kg tokių granulių kainuos panašiai kaip poros kilogramų maišelis geresnio firminio jauko.

Įsigiję granuliuoto žuvų pašaro, keliaujame ten, kur prekiaujama įvairiais reikmenimis ūkininkams ir už kelis eurus perkame 5 litrus melasos – klampaus ir labai saldaus skysčio, kuris gaunamas kaip šalutinis produktas cukraus gamyboje.

Iš esmės tai ir viskas – viso to jums užteks visam lynų žūklės sezonui, o greičiausiai dar liks ir kitiems metams.

Paruošti šį jauką taip pat labai paprasta. Tiesiog beriame į indą šiek tiek granulių, užpilame jas melasa ir kruopščiai išmaišome, kad visos granulės pasidengtų skysčiu. Tuomet tas granules tiesiog metame į vandenį ten, kur planuojame žvejoti. Persistengti nereikia – dvi trys saujos granulių ir gana. Vėliau, jei matysite, kad į žūklavietę susirinko daug lynų ir jausite, kad visas granules jie jau surijo, galėsite įmesti dar jauko.

Lynai yra pagarsėję smaguriai, todėl jie negali atsispirti saldžiam melasos skoniui ir kvapui. Žinoma, jei tik norite, galite šį jauką galite papildomai paskaninti kokiais nors kvapais – vanile, braškėmis, tutti-frutti ir panašiai.

Pagrindinis tokio jauko privalumas yra tas, kad kietos granulės yra neįveikiamos smulkioms žuvims, todėl tikslingai gaudysime lynus, o ne viską iš eilės. Beje, šis jaukas patinka ne tik lynams, bet ir bet ir karpiams, stambiems karosams bei karšiams, amūrams.