Vienas garsiausių lynų žūklės specialistų Britų salose yra Richardas Howardas. Prieš kurį laiką jis savo geriausių masalų lynams penketuku pasidalijo su žurnalo „Anglers Mail” skaitytojais. Tad štai masalai, kuriais britai vilioja lynus. Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad šie patarimai labiau tinka dugninės meškerės gerbėjams, nes daugumą masalų siūloma verti ant plauko sistemos. Bet, be abejo, jie bus naudingi ir plūdininkams.

Raudonos musės lervos

Nemenką kuokštą raudonai dažytų musės lervų rekomenduojama verti ant plauko sistemos, surištos su 12 ar 14 numerio kabliuku. Taip pat galima kombinuoti raudonas ir natūralias musės lervas. Dar viena gudrybė – kartu su tikromis musės lervomis verti kelias silikonines imitacijas. Jos visą masalą kiek pakels nuo dugno, kad jis būtų lynams lengviau aptinkamas. Jei žūklės vietoje daug smulkių žuvų, musės lervas reikėtu nuplikyti, kad jos nugaištų ir nesirangytų.

Musės lervų kokonai

Jei esate kuriam laikui pamiršęs dėžutę su musės lervomis, tikrai vėliau radote jas perėjus į kokono būseną. Tai va tais kokonais ir rekomenduojama vilioti lynus. Juos taip pat reikėtų verti ant plauko sistemos, galimos įvairios jų kombinacijos su šutintomis kanapių sėklomis, kukurūzais ar kitais jūsų pamėgtais masalais.

Baltyminiai kukuliai

Šiuos masalus patariama naudoti tada, kai smulkmės žūklavietėje tikrai labai daug, tiek daug, kad nudaužomi bet kokie kiti masalai. Baltyminiais kukuliais tokiu atveju reikėtų ir jaukinti. Lynai gaudomi sąlyginai nedideliais 8-10 mm skersmens kukuliais. Anksti pavasarį verta išbandyti tuos, kurie kvepia mėsiškai, pavyzdžiui, moliuskais ar krevetėmis, vandeniui sušilus veiksmingiausi – žemuogių ir tutti-frutti aromatai.

Konservuoti kukurūzai

Saldūs ir ryškūs kukurūzai – lynų lengvai randami ant dugno ir šių žuvų tikrai labai mėgiami. Veriant juos ant kabliuko taip pat patariama įmaišyti vieną plastikinį grūdą, kad masalas neprasmegtų dugne. Kukurūzus taip pat galima dažyti raudona ar oranžine spalvomis, pridėti į juos įvairių lynus viliojančių kvapų. Grūdus ant kabliuko taip pat verta kombinuoti su musės lervomis, sliekais.

Naktinis sliekas

Lynų žūklės klasika tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek Lietuvoje. Ant 8 ar 10 nr. kabliuko užvertas naktinis sliekas pakirptais galais yra masalas, kurio neįveikia smulkmė, kuris skleidžia itin intensyvų aromatą ir kuriam tikrai lynas anksčiau ar vėliau neatsispirs, jei tik sukiosis netoliese.

Ką dar išbandyti?

Juoda duona, vadinamosios peletės, makaronai. Britai teigia, kad šie masalai taip pat gali išgelbėti dieną, kai jau atrodo, kad teks žūklę baigti tuščiomis. Dar vienas patarimas – nebijokite itin saldžių kvapų, ypač tuomet, kai vanduo pradeda sparčiau šilti. Lynai – dideli smaližiai, tad kuo saldžiau, tuo geriau.