Tikriausiai dauguma žvejų savo virtuvėse rastų įvairių kruopų. Jas galima puikiai panaudoti tiek kaip jauką, tiek kaip masalą. Be to, kruopas galima pagardinti įvairiais aromatais, toks jaukas žuvims bus dar patrauklesnis.

Vienas populiariausių tokių virtuvinių jaukų – perlinės kruopos. Jas itin mėgsta karšiai, kuojos, raudės, gaudant upėse į šias kruopas tikrai nespjauna ir šapalai. Tiesa, kad perlinės kruopos būtų birios ir tikrų žvejybai, jas reikia teisingai virti. Į puodą su vandeniu supilkite pusantros stiklinės stiklinės kruopų ir pavirkite apie 10 minučių. Tuomet kruopas nukoškite ir tris ar keturis kartus perlieti šaltu vandeniu, kuris nuplauna lipnias nuoviras. Išvirtas kruopas išpilkite ant popieriaus ir leiskite nudžiūti. Viskas. Taip paruoštas perlines kruopas galėsite berti į vandenį kaip jauką ir verti ant kabliuko.

Perlinės kruopos

Karpinėms žuvims labai patinka ir manų košė. Iš su šlakeliu aliejaus išvirtos manų košės galima pasidaryti puikią tešlą, kuri žuvis itin gerai vilioja šaltuoju metų laiku. Beje, žiemą kai kurie žvejai jaukina niekaip neapdorotas manų kruopas tiesiog berdami į eketę. Subertos kruopos pamažu prisigeria vandens ir ima leistis dugno link, suformuodamos savotišką povandeninį jauko debesį, iš toli viliojantį žuvis. Gaminti tešlai idealiai tinka ne tik manų, bet ir sojų košė.

Manų košė

Šutinti žirniai – tikra klasika, itin populiari tarp šapalus didžiosiose mūsų šalies upėse gaudančių meškeriotojų. Teisingai išvirti žirniai saujomis metami į vandenį. Nešami srovės jie rieda dugnu ir vilioja šapalus. Atplaukęs šapalų būrys rankioja srovės nešamus žirnius, kol kuri nors žuvis apsigauna ir pačiumpa grūdą su paslėptu kabliuku. Tokiu pačiu būdu žuvys upėse viliojamos ir į vandenį metamais suspaustos baltos ar juodos duonos gabaliukais.

Žirniai

Visus šiuos virtuvinius jaukus galima dar labiau pagardinti naudojant įvarius priedus. Galima rinktis įvairius žūklės reikmenų parduotuvėse parduodamus kvapiklius, tačiau taip pat galima naudingų priedų pasiieškoti virtuvėje.

Pavyzdžiui, kai vanduo šiltas dauguma karpinių žuvų mėgsta pasmaguriauti kuo nors saldaus. Todėl, pavyzdžiui, perlines kruopas verta pagardinti vanile, ją mėgsta tiek karšiai, tiek kuojos. Jeigu turite desertams naudojamos skystos karamelės, tai taip pat bus puikus jauko priedas.

Karpinės žuvys mėgsta ne tik saldžius, bet ir pikantiškus prieskonius. Štai karšiams ar karosams kažkodėl labai patinka česnako aromatas, tik su juo nereikia persistengti, nes česnako skonis ir kvapas yra labai intensyvūs.

Ir pabaigai – viena gudrybė, kurią šaltuoju metų laiku sėkmingai naudoja žvejai sportininkai. Kai vanduo atšąla, žuvys kažkodėl pradeda norėti sūraus maisto. Tad jūsų jaukas vandens gyventojoms bus daug skanesnis, jei į jį įbersite gerą žiupsnį druskos. Netikite? Patikėkite, druską į žieminei žūklei skirtus mišinius deda net patys garsiausi jaukų gamintojai.