Skurdus pavasarinis žvynuotųjų stalas žvejams yra ir gera žinia, ir bloga. Bloga tuo, kad bet kuo jų šiuo metu nesuviliosime. O gera, nes iš esmės taikiosios žuvys pavasarį maitinasi tik trijų rūšių maistu. Tad vienas iš trijų masalų vis tiek turėtų suveikti. Kokie gi tie masalai?

Uodo trūklio lervos

Šiomis smulkiomis raudonomis kirmėlytėmis žuvis viliojome žiemą, bet jų nereikėtų pamiršti nei pavasarį, nei apskritai ištisus metus, nes būtent uodo trūklio lervos yra pats pagrindinis karšių, karpių, lynų ėdalas. Patyrę žvejai sako, kad pavasarį žuvys plaukioja tam tikruose plotuose ir nenoriai nuo jų nuklysta toliau. Kodėl jos plaukioja būtent ten? Atsakymas labai paprastas – greičiausiai dugne ten gyvena uodo trūklio lervų kolonijos.

Apsiuvų lervos

Apsiuvų lervos iš smuklių akmenukų, šakelių ir kitokių dugno šiukšlių susiklijuoja namelius, kurie jas saugo nuo priešų. Bet žuvims tie nameliai lengvai įveikiami, tad daug karpinių žuvų patruliuoja pakrantėmis, ieškodamos sočių ir skanių apsiuvų lervų. Ant kabliuko šias lervas galima verti tik su visu nameliu, tiek iš jų ištrauktas. Šias lervas ypač mėgsta kuojos, karosai, taip pat – žiobriai.

Sraigės

Žvejai geriausiai žino gėlavandenius moliuskus, nes jie yra dideli ir gerai matomi. Tačiau gėluose vandenyse gyvena gausybė įvairių vandens sraigių rūšių, kurių dydis svyruoja nuo kruopelytės iki vaikiško kumščio. Visos šios sraigės yra labai mėgstamos žuvų, ypač karosų ir lynų. Beje, yra žvejų, kurie teigia, kad šutinti kanapių grūdai yra tokie veiksmingi, nes savo išvaizda jie primena ne ką kitą, o mažytes vandens sraiges.