Pirmiausia, žinoma reikės keleto įrankių:

  • spaustuvo (jis tvirtai laikys mūsų kabliuką kol rišime)
  • žirklučių (kirpsime perteklines medžiagas)
  • plunksnos laikiklio (sučiupti už plunksnos galo ir vynioti ant kabliuko)
Muselinės žūklės įranga

Pasirodo, istorija net ir musei gali suteikti solidumo. Taigi, užpraeitame amžiuje, apie 1850 metus, redtag'ą pirmasis sugalvojo ir surišo ponas Martynas Flynas iš Vusteršyro grafystės Anglijoje. Sumanė jis jį kaip sausą muselę ir tikėjosi pagauti daug rimtų kiršlių. Ir pavadinimą parinkęs buvo musei prašmatnų – „Vusteršyro brangakmenis“. Deja, ne tokie kilmingi žmonės kasdienybėje linkę į paprastumą ir ėmę ją vadinti tiesiog „redtegu“. Juolab, kad pagrindinis muselės bruožas yra raudona uodegėlė.

Štai dabar ir sužinosit, kam iš tikro yra reikalingos močiutės lentynoje be naudos dulkančios povo plunksnos. Jei jūsų močiutė niekada nebuvo Art Deco stiliaus gerbėja – ką gi, teks apsilankyti parduotuvėje ir įsigyti nuosavą povo uodegos dalį. Taip pat jums reikės šių medžiagų:

  • juodo siūlo muselėms rišti
  • 12-14 dydžio kabliuko
  • raudono vilnonio siūlo
  • rudo gaidžio arba vištos plunksnos akuotui (gali būti pigi)
  • ploniausios, kokią rasite varinės vielutės, musei sutvirtinti ir jos gyvavimo laikui pailginti (nebūtina)
  • skaidraus lako (lašelio baigiamajam mazgui sutvirtinti)
Muselė

Pats velnias težino, ką mėgdžioja „redtegas“. Vieni sako, kad vabalą, tačiau kur jūs tokį matėt? Kita vertus, trumpam apverskit pievoj rastą vabalą ant nugarėlės ir pamatysit, kaip žaižaruoja jo pilvas. Chitininė vabzdžio danga (tai jo išorinis skeletas, atstojantis mūsų kaulus) ir povo plunsna atspindi šviesą labai panašiai – it smaragdas. Nepamirškit vabalo atversti. O kimba ant redtago ir ten, kur vabalai neskraido. Trumpiau tariant, povo plunksnų žėrėjimas šviesoje ir raudona uodegėlė (galbūt kraujas?) yra kažkas nepaprastai vabzdiško ir gardaus.

Geroji naujiena, yra ta, kad šiuolaikinį „redtegą“ galima rišti pagal savo skonį: sausą, šlapią, ar nimfos pavidalo. Netikėkit, jei kas sakys, kad musei surišti yra tik vienas teisingas būdas ir nenustebkit, jei rasit kelis skirtingus. Tačiau yra vienas teisingas būdas teisingai mokytis rišti muses. Tiesiog laikykitės taisyklės: vienam kartui – vienas vieno meistro parodytas būdas. Patikėkit, improvizacijoms dar neatėjo laikas. Pasirinkit vieną pavyzdį ir žingsnis po žingsnio juo tiksliai sekite. Gal būt tik eigoje suprasite, kodėl anksčiau buvo reikalingas vienas ar kitas veiksmas. Galite pradėti kad ir nuo štai štai šio pavyzdžio. Nebijokit, „redtegas“ yra viena paprasčiausių musių.

Ką daryti, jei klausimų liko daugiau nei internetas gali atsakyt? Vienas gyvas žmogus šalia nei šimtas „Jutubų“ kartais viską išsprendžia greičiau. Lietuvoje į visus su musėmis klausimus gali atsakyti Museline.lt kolektyvas. Pavyzdžiui, kaip gi tą velnio baigiamąjį mazgą užrišti tuo keistu mazgarišiu. Čia dirbantys žmonės kasmet mielai dalijasi per daug metų braidymo suvoktomis žuvų paslaptimis ir yra atviri visiems atsitiktinai ar su tikslu užklystantiems. Daugiau paskaityti galite čia. O dabar skuoskit prie upės ir gerai pavirpėkit iš džiaugsmo stebėdami, kaip žuvis pradangina burnoje pirmąją pačių sunarpliotą musę.