parengta pagal laukarpis.lt ir zvejokliai.lt informaciją

Lietus ir įtampa daro savo. Ačiū Dievui, bent vėjas aprimo, o jau paryčiais turėtų rimti lietus ir dieną turėtume pamatyti saulę. Kapitonai šiandien atliko šiokias tokias korekcijas mažiau pagaunančių komandų taktikoje, o rytoj ryte numatytame jaukų papildyme bus pakoreguota ir pašarinė strategija.

Vakarinio svėrimo duomenimis Lietuvą iš 4 į 6 vietą stumtelėjo Prancūzija ir Serbija, tačiau B pazonėje Gintaras su Rimantu vis dar pirmi, o bendroje porų įskaitoje - penkti.

Jau tradicija tapo ryte, dar neišlipus iš lovos klausyti, ar smarkiai lietus barbena į stogą. Neįtikėtina, tačiau buvo tylu ir net šviesiau – saulė dar kilo, tačiau jos spinduliai jau smelkėsi pro debesų properšas. Oras nurimo! Deja, su oru nurimo ir kibimai mūsų vyrams – nė viena komandas per naktį nepagavo žuvies…

Pusryčiaujame ir ruošiamės jaukų papildymo procedūrai. Pagal taisykles, kiekvieno čempionato metu kapitonai su organizatoriais nusprendžia, kurią dieną ir valandą bus vienas jaukų papildymas, kurio metu į sektorius, su teisėjų priežiūra, bus galima įnešti papildomus jaukus. Jau daug metų laikas papildymui nesikeičia: penktadienis nuo 9 iki 11 val. ryto. Mums šį kartą jaukų papildymas irgi svarbus – vakar po pietų kapitonų pakoreguota taktika reikalauja koreguoti ir masalas bei jaukus.

Jau pakeliui link ežero pasiekia pirmos geresnės žinios: Justas ir Aurimas A zonoje pagauna žuvį, B zonos vyrai iš dviejų kibimų realizuoja tik vieną, nes antra žuvis susiranda jau kelintą kartą mums koją kišantį kelmą netoli kranto.

Prie mūsų sektorių lieka tik kapitonai. Visi kiti išsibarstome pakrantėje jau be tikslios užduoties kažką stebėti ar sužinoti. Taip jau yra – antroje varžybų dalyje paslaptys dingsta. Visi daugiau mažiau žino lyderiaujančių komandų taktikas ir net masalų bei jaukų pavadinimus.

Keliaujant per zonas ir studijuojant komandų rezultatus po nakties galima stebėti, kad po vieną žuvį pagavę jau ir mirusiais laikytų sektorių komandos. Reiškia žuvis apsiprato su presingu ir atšilus orui pradeda aktyviau maitintis. B zonoje nuo vakar vakaro labiau driokstelėjo rusai, o C zonoje į pirmą vietą išsiveržė iki šiol tylėję latviai. A zonoje stipriai laikosi serbai, tarp kurių laimikių ir gražuolis beveik 13 kg amūras.

Pravažiavęs 8 kilometrus nusidriekusius sektorius minu į kapitonų susirinkimą. Žinau, kad mūsų rinktinė bus pagrindiniu apkalbų objektu. Nebus malonu, tačiau nedalyvauti negalime, o ten važiuoti Tomui, Mantui ar Sauliui – per didelė prabanga, nes jie turi darbo ir prie vyrų sektorių.

Kapitonų susirinkime nuotaikos geros – kaip ir esu pasakojęs anksčiau, dažniausiai tai labiau panašu į draugišką pablevyzgojimą. Ir juo arčiau varžybų pabaiga, tuo visi labiau atsipalaidavę ir tik 4 pirmų komandų atstovai įsitempę, nepaleidžiantys racijų ar telefonų iš rankų. Susirinkime randu ir rytinio svėrimo rezultatus – Lietuva pakrito dar žemiau, į 7 vietą. Gerokai šokteli Rusijos rinktinė – jie jau antroje vietoje po Ukrainos. O pirmas dvi dienas aukštose pozicijose stovėjusi Kroatija kristelėjo net po mumis, į 8 vietą.

Stebėdamas gerą susirinkimo nuotaiką viliuosi, kad niekas neprisimins mūsų vakarykščio incidento. O kai Belgijos kapitonas, mūsų visų laikomas pačiu griežčiausiu rintinės vadovu, išsitraukia iš vietinių dovanų gautą samagono butelį ir ant stalų atsiranda taurelės, jau esu tikras, kad vakarykštis įvykis jau praeitis. Vos tik pamatę alkoholio taureles laižančius kapitonus organizatoriai primena, kad vairuojant Vengrijoje - nulinė tolerancija, t.y. viskas, kad virš nulio promolių, yra žiaurus pažeidimas. Jie papasakoja kuriozinį atvejį, kai prieš čempionatą vykusių Deseda Open varžybų metu nieko blogo neįtardamas Italijos karpininkas, vakarienės metu išgėręs alaus butelį, buvo sustabdytas policijos ir iki ryto uždarytas į areštinę, kol išsimiegos vertėjas, kuris jam papasakojo apie nemalonumus, gresiančius už mažą skaičiuką po kablelio…

Aptariame ir pirmą geltoną kortelę. Ją gavo Ispanijos komanda, teisėjams pateikusi sverti 1,2 kg sveriantį karpį. Priminsiu, kad įskaitinėmis čempionate laikomos 1,5 kg žuvys, o leistina paklaida “varginti” teisėjus – 10%, t.y. karpis neturėtų sverti mažiau, nei 1,35 kg.

Deja, praslysti nepavyko… Tas pats Belgijos kapitonas, buvęs toje minioje vakar prie mūsų C9 sektoriaus, stojasi ir rėžia kalbą apie didelius pažeidėjus lietuvius, kurie dviem maišais uždusino žuvį. Aš tyliu. Neturiu kapitono liemenės ir ant kaklo esu užsikabinęs tik žurnalisto kortelę, todėl tik dalis kapitonų žino, jog aš atstovauju tą žiaurią karpių kankintojų komandą. Prasideda ilga ir man labai nemaloni diskusija… Keliems šalia sėdintiems kapitonams tyliai papasakoju tikrąją versiją, bet skandalas tęsiasi. FIPSed prezidentas, kuris vakar jau priėmė sprendimą žiūri posėdžių metu, siūlo į viską žiūrėti per taisyklių prizmę. Taisyklėse aiškiai nėra parašyta, kad žuvis turi būtinai būti laikoma viename maiše, todėl interpretuoti galima. Tik kai po to laikymo žuvis “padėjo šaukštą”, niekam nesvarbu, jog ji buvo ligota – kalti mes, uždusinę karpį. Ir net jei karpis buvo ligotas, kapitonų nuomone, gali būti, kad būtent dėl dviejų maišų silpna žuvis krito…

Nors puolamas iš visų pusių jaučiuosi itin nemaloniai, visgi žiuri jau vakar tare žodį ir sprendimas pakeistas nebus. Todėl vienintelis dalykas, ką specialiai dėl mūsų komandos kapitonai vienbalsiai nutaria, kad vienas karpis dviejuose maišuose – pažeidimas.

Nesiginčyju. FIPSed karpių varžybų taisyklės dar tokios netobulos, kad tikrai niekam nešaus į galvą imti ir rašyti, kad dviejuose maišuose karpis – jau pažeidimas. Mokantiems anglų kalbą pacituosiu dabartinių taisyklių punktą, kuris, ypač verčiant į skirtingas kalbas, gali būti interpretuojamas taip pat skirtingai: “Fish shall only be kept alive in carp keepnets (only 1 fish per keepnet).” Lietuviškai tai versčiau taip “Žuvys turi būti saugomos gyvos karpiniuose maišuose (viename maiše gali būti viena žuvis)”. Mano nuomone, šiame taisyklių punkte norima pasakyti, kad du karpiai negali būti sudėti į vieną maišą. Tikėjausi, kad vakar tuo ir vadovavosi žiuri. Tačiau nežinau, ar tiesą man po susirinkimo pasakė Ukrainos kapitonas, ar tik norėjo “medalį užsikabinti”, bet jo teigimu kiti žiuri nariai buvo jau priėmę sprendimą mūsų šalį diskvalifikuoti, tačiau tik ukrainiečio įkalbinėjimų dėka mes vis dar čia.

Bet užtenka apie vakar dieną… Dabar pagrindinis veiksmas prie ežero, iš kur gaunu nedaug, bet smagių naujienų: vyrai C ir B zonose pagavo dar po vieną karpį.