Atsiradus išmaniesiems telefonams ir prasidėjus jiems skirtų programėlių bumui, žvejoti mėgstantys programuotojai taip pat pradėjo galvoti, kaip jie galėtų suderinti šiuos abu savo pomėgius.

Pasaulyje žvejiškų išmaniųjų programėlių netrūksta, apie jas jau yra rašęs ir KABLYS.lt. O dabar pasižiūrėkime, ką meškeriotojams siūlo Lietuvos programuotojai. Jūsų teismui – trys mūsų kraštiečių sukurtos programėlės žvejams.

Programėlė „Gamtukas” iš pirmo žvilgsnio žvejams lyg ir nesiūlo nieko ypatingo, tačiau tikrai bus vertinga tiems meškeriotojams, kurie yra linkę nuolat pamiršti Mėgėjų žūklės taisykles ar tiesiog pritingi į jas gilintis. Nežinote, ar jūsų numatytoje vietoje galima žvejoti? Abejojate, ar tam tikru metu leidžiama gaudyti kokias nors žuvis? Įsijunkite šią programėlę ir ji viską jums pasakys. Pavyzdžiui, net nurodys draudžiamus upių ruožus dešimties kilometrų spindulių aplink jūsų buvimo vietą.

Antra šios programėlės funkcija – keliais mygtuko paspaudimais gamtos apsaugos inspektoriams pranešti apie pastebėtus pažeidimus ir net persiųsti nuotraukas. Tiesa, dar neteko girdėti, kad apie gamtai daromus nusikaltimus aplinkosaugininkai būtų sužinoję šiuo būdu.

Dar viena paslauga, kurią siūlo „Gamtukas” - tai kibimo prognozės. Kaip skelbia programėlės kūrėjai, jos sudaromos pagal oro ir atmosferos slėgio prognozes, mėnulio ir saulės padėtį žemės atžvilgiu ir panašiai. Kiek tokios prognozės patikimos, spręskite patys.

Ši programėlė išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio ekrane atvaizduoja vandens telkinio, kuriame žvejojate, dugno reljefą, kitaip tariant, pateikia batimetrinius žemėlapius. Didžiausias „Žvejo” programėlės privalumas – žemėlapių gausa. Joje galima rasti beveik 90 ežerų, Kauno bei Kuršių marių, taip pat Baltijos jūros priekrantės batimetrinius žemėlapius. Didžiausias trūkumas – tie žemėlapiai mokami. Tiksliau, juos galima parsisiųsti nemokamai, tačiau kol nesusimokėsite, žemėlapiai taip ir bus tik paveiksliukai. Pasirinkę mokamą versiją, galėsite žemėlapyje matyti savo buvimo vietą ir geriau orientuotis žūklavietėje. Žemėlapiai programėlėje kainuoja nuo 3 iki 9 eurų.

Tai Molėtų ir Zarasų rajono ežerams ir šiuose kraštuose kuriamam žvejų rojui skirta programėlė. Joje rasite šiųrajonų populiariausių ežerų batimetrinius žemėlapius, pakrantėse esančius kempingus ir kaimo turizmo sodybas, taip pat artimiausias žūklės reikmenų parduotuves.

Viskas būtų lyg ir nieko, bet... panaršius programėlę susidaro įspūdis, kad ją kūrę žmonės nedaug bendro turi su pačia žvejyba. Pavyzdžiui, prie kiekvieno ežero yra surašytos ir trumpai aprašytos jame gyvenančios žuvys. Čia ir prasideda įdomybės. Pavyzdžiui, programėlės kūrėjai tvirtina, kad šiuo metu draudžiama gaudyti lynus, nors šioms žuvims netaikomi jokie, išskyrus minimalaus imtino dydžio, apribojimai. Pasak „Žvejybos rojaus” programėlės, šiuo metu kažkodėl negalima žvejoti ir raudžių. Negana to, prie skyrelio apie raudes įdėta strepečio nuotrauka. O štai šamams, pasirodo, nėra jokių apribojimų. Nors taisyklėse aiškiai parašyta, jog šias žuvis draudžiama žvejoti nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 dienos.