Marijampolė nėra didelis miestas, aplink neturime ir upėtakinių upių, bet muselininkų bendruomenė pas mus ne tokia ir maža. Iš pradžių šapalus museline Šešupėje pabandė gaudyti vienas kitas žvejys, paskui ir kiti pamatė, kad šiuo būdu galima pagauti labai gražių žuvų. Taip muselininkų Suvalkijoje pradėjo daugėti, o dabar nusprendėme surengti ir šapalų gaudymo museline varžybas, kad parodytume, kaip patys gaudome ir pasimokytume iš kitų”, – portalui KABLYS.lt pasakojo vienas šių varžybų sumanytojų Martynas Pužauskas.

Beje, galiu išduoti paslaptį: Šešupės pakrantės daug kur apaugusios slyvmedžiais, vaisiai krenta į vandenį, o šapalai juos renka. Tikrai ne kartą yra išgelbėjusi būtent nedidelę slyvą primenanti apvali muselė.
Martynas Pužauskas

Varžybos „Suvalkijos šapalas” vyks birželio 17 dieną Marijampolės miesto centre, meškeriotojai startuos Poezijos parke. Renginyje susigrums 32 muselininkai – 10 suvalkiečių ir 22 atvykėliai iš kitų šalies regionų. Pasak M. Pužausko, varžybų dalyviai gali tikėtis kovų su rimtomis žuvimis, nes birželį numatytame ruože būna daug ir didelių šapalų, pusmetrio ilgį viršijantys egzemplioriai užkimba tikrai neretai.

Varžybų „Suvalkijos šapalas 2017“ plakatas

„Birželį gerai veikia karkvabalių imitacijos, visą sezoną veiksmingos ir širšes ar vapsvas imituojančios muselės, – varžybų dalyviams patarė dažnai Šešupės šapalus gaudantis M. Pužauskas. – Beje, galiu išduoti paslaptį: Šešupės pakrantės daug kur apaugusios slyvmedžiais, vaisiai krenta į vandenį, o šapalai juos renka. Tikrai ne kartą yra išgelbėjusi būtent nedidelę slyvą primenanti apvali muselė”.

„Suvalkijos šapalo” organizatoriai žada ne tik varžybas, bet ir muselių rišimo pamokas, kurias ves žinomas Žemaitijos muselininkas Donatas Lesiūnas iš Spudleris.lt. Daugkartinis Lietuvos žūklės museline meškere čempionas Ernestas Keturka kiekvienam norinčiam duos kastingo pamokų, taip pat surengs įrankių demonstraciją.

Pramogų žadama ir muselininkų šeimoms. Prie šios žūklės šventės žada prisidėti daug Marijampolės įstaigų, tad pakrantėje netrūks nei smagaus šurmulio, nei skanaus maisto. Tad jei esate neabejingas muselinei arba šapalams, jau dabar verta vasaros kalendoriuje pasižymėti išvykos į Suvalkijos sostinę datą.